Annonce

Annonce

Svar: Vores søn kan ikke lege selv


11. august 2015

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære forældre

Tak for jeres brev :)

Det lyder helt normalt, det du fortæller. De fleste 3 årige børn elsker at lege med deres forældre og har faktisk ofte svært ved at lege for sig selv…

Når man er 3 år gammel, så betyder legen rigtig meget, især legen med andre. Mindre børn kan bedre lege ved siden af hinanden, lillesøster kan naturligt bedre end storebror kan - hun leger det, der kaldes parallel-leg. De 3 og 4 årige børn leger rollelege, de leger sociale lege, og det er netop vigtigt, fordi de gennem lege udvikler sociale færdigheder. Rollelege er f.eks. når I eller når børn leger "far, mor, børn", leger "bustur", leger "købmand", "restaurant" osv.

Ud over, at jeres dreng har en alder, hvor socialleg har stor betydning, så tænker jeg også, at han nyder legene med jer af især to grunde:

- For det første, så er det tid væk fra lillesøster. Når I leger med ham, så føler han sig rigtig meget prioriteret og set. Lillesøster har en alder nu, hvor hun fylder langt mere end tidligere. Hun gør opmærksom på sig selv. Hun ligger ikke bare og sover, men charmerer alt og alle, og derfor vil storebror naturligt godt kunne "hive lidt ekstra i jer", søge jeres opmærksomhed mere.

- For det andet, så giver leg med jer ham mulighed for at styre reglerne lidt. Normalt er det ofte os voksne som bestemmer det meste i hverdagen, men i legen har han mulighed for at bestemme. Han kan sige "Du skal være barnet, så er jeg moderen" eller "nu skal du sige sådan, så siger jeg det". Det er rigtig dejligt for ham, hvis han kan have en rolle, hvor han bestemmer lidt mere. Især nu, hvor han er begyndt i børnehave og sandsynligvis oplever, at nogle af de andre børn, måske de større drenge bestemmer - og han vil også gerne prøve at bestemme:)

Det kan være en god idé at lade ham have en legekammerat med hjem en gang imellem, eller han kan måske lege lidt hos en anden. Det er vigtigt, at det ikke er for lang tid - måske bare 2 timer. De må ikke nå at blive irriterede på hinanden, det skal være hyggeligt. Det kan være en eftermiddag, hvor du måske henter ham og en legekammerat lidt tidligere og det andet barns forældre henter så hos jer i stedet for i børnehaven. Det kan også være en lørdag formiddag, hvis du skønner at overskuddet til at lege er større her.

Det vil også være en god idé, hvis du kan hjælpe ham med nogle lege, hvor du ikke er aktivt med i legen hele tiden, men indgår i legen lidt på afstand. Det kan ...


Annonce

... være en leg som f.eks. "købmand", hvor du kan begynde at samle emballage fra forskellige ting i køkkenet, som kan bruges til at lege købmand. Hjælp jeres dreng med at lave en butik, hvor du så kommer og køber - I kan bytte, så du har en butik, hvor han kommer og handler. Det er en leg, som han vil kunne lege i årevis - han er stadig ikke så gammel, så denne leg kan udvides med tiden.

Lege "køkken" eller "restaurant" er på samme måde en leg, hvor du kan gå til og fra. Han kan f.eks. lave mad (og leger dette selv). Du kommer så forbi og kan så bestille nogle retter, lade som om, at du spiser og herefter gå igen. Du kan forklare, at du lige skal ud og lave noget andet og sige "kan du så ikke lave en ny ret imens?", så gør han dette selv og bagefter kommer du så igen og smager på hans legemad. Så du på den måde hjælper ham med at lege selv, men stadig også deltager.

Du skal også være opmærksom på, at det ikke altid handler om, at I skal lege sammen, men derimod om at I skal være sammen. Hvis jeres dreng ofte efterspørger, at I skal lege sammen, men du ikke har tid til at lege, så kan du invitere ham med i det du i øvrigt har gang i. I stedet for at signalere "jeg orker næsten ikke lege med dig" så kan du signalere "jeg vil gerne være sammen med dig, vi kan hjælpe hinanden med at lave mad". Du kan invitere ham med til det, som du er igang med -lave mad, ordne vaske tøj, gøre rent, dække bord…


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Du skal naturligvis også nogle gange have lov til at slappe af og det er helt okay, hvis du/I nogle gange vælger at se en film, læse en bog eller lignende. Det skal der også være plads til:) Og I behøver ikke springe op og underholde ham hver gang han siger "jeg keeeeeder mig!"

Hans dag er fyldt med indtryk, og der sker rigtig meget i børnehaven. Når han kommer hjem, så har hans aktivitetsniveau været højt hele dagen - og han kan naturligt have svært ved at koble fra og finde ro. Det betyder, at han bliver rastløs og det er her, at han "keder sig". Det er når rastløsheden rammer. Det betyder ikke, at I skal lege, du skal ikke tage over, der hvor pædagogerne slipper. Du/I skal naturligvis være der, lade ham mærke, at I prioriterer ham og rigtig gerne vil bruge tid sammen med ham, han skal ikke være overladt til sig selv. Men I kan godt være sammen uden at I behøver at lege med hans legetøj…

Håber du/I kan bruge dette lidt videre - og nej, man kan ikke være for meget sammen med sine børn:)

Fortsat god leg!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce