Annonce

Annonce

Svar: Salt i mad - 2 år


16. juli 2015

Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Linda

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre fra dig igen :)

Det er rigtig godt, at I er opmærksomme på at spise mad med mindre salt. Det er en af Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsens anbefalinger - undersøgelser viser, at hvis man spiser meget salt i en ung alder, så øges risikoen for forhøjet blodtryk senere i livet og arteriosklerose (fortykkelse af blodkar og risiko for blodpropper).

Det er dog ikke sådan, at vi fuldstændig skal undvære salt, for salt er vigtigt for os. Det har betydning for vores væskebalance og vores muskel- og nervefunktion. Så I og jeres datter må gerne spise salt, men ikke i store mængder:)

Som du selv nævner, så er det især forarbejdede fødevarer, som indeholder salt. Det er f.eks. ost, pølser, brød, konserves osv. Derudover får vi salt, når vi tilsætter det til vores madlavning og bruger bordsalt.

Sundhedsstyrelsen skriver: "Det anbefales at begrænse saltindtagelsen allerede fra de tidlige år, således at saltindholdet i børns kost ikke bør ligge over 0,5 g/MJ. I overgangskosten bør aktiv saltning undgås, men barnet kan ...


Annonce

... spise med af familiens grøntsager, der er kogt med salt". Citat fra bogen "Ernæring til spædbørn og småbørn" Sst. 2015.

Det anbefales også, at I køber produkter, som er mærket med nøglehulsmærket. Når du vælger produkter med dette mærke, så sikrer det at indholdet af både salt, fedt og sukker er holdt nede, og at produktet har et godt indhold af fibre. Du kan også se efterprodukter med fuldkornsmærket. For både nøglehulsmærket og fuldkornsmærket gælder følgende sundhedskriterier:

- Fedt: Der må højst være 7 gram fedt pr. 100 gram
- Sukker: Brød må højst indeholde 5 gram sukker pr. 100 gram
- Salt: Saltindholdet må ikke overstige ½ gram pr. 100 gram, hvilket svarer til 1.25 gram salt pr. to skriver brød.
- Kostfibre: Der skal være mindst 5 gram kostfibre pr. 100 gram.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

På mange produkter vil saltindholdet være angivet i natrium. Du skal være opmærksom på at et indhold på 1 g natrium, svarer til 2,5 g salt.

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre og at det er svar nok på dit spørgsmål:)

Jeg vil sende dig lidt link, hvor ud kan læse mere:)

Fortsat god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce