Annonce

Annonce

Svar: Potte træning?


28. juni 2015

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

De fleste børn viser tegn på at være parate til renlighed, når de er 2.5-3 år gamle. Nogle er klar lidt før, andre først lidt senere. Og det vil være usædvanligt, hvis et barn på 1.5 år som jeres datter er helt klar til at smide bleen:)

Det handler om, at renlighed er en fysiologisk proces. Det er et samspil mellem hormoner, at kunne mærke og fornemme vandladning, at kunne sige til, holde sig indtil toilettet nås og det er ikke noget man selv styrer. Derudover skal barnet også være mentalt parat og motiveret. Det er altid bedst at træne renlighed, hvis det kan ske i et samarbejde mellem barn og forældre.

Et tegn på at barnet er fysiologisk parat er, at jeres datter skal kunne holde sig tør i mindst 3 timer. Det vil sige, at hvis du skifter din datter ca. hver 3 time, så skal du altså opleve, at hun faktisk har en tør ble og at hun f.eks. tisser, når hun får bleen af.

Derudover siger man at renlighed har 3 faser:

1. I første fase kommer barnet og gør opmærksom på at det har tisset eller lavet i bleen, og at det gerne vil have en ren ble på. Barnet begynder altså at fornemme, at det er rart med en ren og tør ble, fremfor en våd ble.

2. I anden fase registrerer barnet, når det sker. I kan se på hende, at hun er opmærksom på, at hun tisser eller laver, og måske siger hun direkte "nu tisser jeg?!".

3. I tredje fase når hun at sige til lige inden. Der er her tale om meget få sekunder fra hun mærker tissetrang og til hun rent faktisk tisser, så her er det et spørgsmål om at skynde sig - hun vil her kunne tisse et par dråber, men så kunne holde sig kortvarigt til I når toilettet og vil så der tisse færdig.

Man kan godt udnytte sommeren og lade barnet løbe lidt rundt uden ble. Det kan være med til at skubbe lidt til faserne. Hvis jeres datter løber i haven uden ble og pludselig tisser, så bliver hun naturligt opmærksom på, hvad der sker, og I kan forklare "du tisser", så hun ved hvad det betyder, når I taler om dette. Hun bliver måske lidt forskrækket, og I skal så berolige og betrygge.

Men ellers er jeg ikke tilhænger af, at man tager bleen af for hurtigt. I stedet anbefaler jeg, at man indfører faste toilettider. Det kan i starten f.eks. være at hun hjælpes med at tisse, når hun står op om morgenen og som det sidste om aftenen gerne i forbindelse med aftenbadet, hvor hun alligevel har ble og tøj af. Her kan hun opfordres til at prøve at sidde på f.eks. en ...


Annonce

... potte.

Hun skal ikke spørges "skal du tisse?", for så kan I være sikre på at hun siger nej og tisser kort tid efter. I stedet skal I tage hende ved hånden og sige "kom vi skal lige ud at tisse" og følge med hende, så det bliver noget helt naturligt. Stille og roligt skal de faste toilettider udvides, så det ikke kun er morgen og aften, men også i løbet af dagen f.eks. før I kører op for at handle, før hun løber ud for at lege, i forbindelse med måltiderne osv. Og her skal I på samme måde sige "kom vi skal lige ud og tisse før vi kører", - som en helt fast regel, der gælder hos jer derhjemme. Den gælder for børn og den gælder for voksne.

Bleen bruges som en sikkerhed og derfor skal den beholdes på i starten. Det er ikke meningen at hun skal tisse i bleen, men den skal bruges som et par underbukser der trækkes op og ned. Hvis bleen er tør, så er det super flot, så kan den bruges igen og så roses hun for det - selvom der er kommet et par dryp, så kan den genbruges:) Hvis bleen er våd og skal skiftes, så er det jo godt, at hun har den på, og så skifter I den bare, hun prøver at sidde på potten eller toilettet, og så prøver I bare at nå det til næste gang.

Det er meget vigtigt, at hun oplever det som en succesoplevelse, uanset om hun lykkes at tisse på toilet eller potte, eller hun ikke gør. At tisse i bukserne og have våde bukser vil altid være et nederlag - derfor skal bleen bruges som en sikkerhed i starten og ikke tages for tidligt af.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det vil også ofte være sådan, at børn bliver renlige om dagen, før de er det om natten. En ble om natten skal således ofte bruges i længere tid.

Om man skal bruge potte eller toilet afhænger helt af, hvordan barnet har det bedst, hvad jeres datter er mest tryg ved. Hvis hun er derhjemme og ser jer bruge toilettet, så vil hun måske synes bedst om dette, hvis hun ser andre børn i dagpleje eller vuggestue bruge potte, så vil hun måske være mere tryg ved den mulighed. Det kan også have noget at sige, hvor gammel hun er, når I går igang. Jo yngre hun er, jo mere tryg vil hun måske være ved en potte, fordi den står på gulvet. At sidde på et toiletsæde på et voksent toilet kan for nogle børn virke lidt skræmmende:)

Og som jeg startede med at nævne, så er jeres datter ikke så gammel, og sandsynligvis er det for tidligt at begynde… Det vil ikke være udsædvanligt, hvis hun først er klar til næste sommer:)

Håber du kan bruge disse tanker videre :)

Rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bad, de første gange

Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.

Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:

- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.

- Det er en god idé at tilbyde barnet...

Læs mere i Babylex

Madras til barnevogn

En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.

Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce