Svar: Mad til baby
Kære Anne-Sofie
Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar, og at du også har købt min bog om børn og mad, tak:)
Det er rigtig rigtig fint, hvis din datter kan spise mellem ¾-1 ½ dl. skemad af gangen. Det lyder super. Det er bedre, at hun spiser lidt og tit end få og store måltider.
Nu hvor hun er 6 måneder, vil det være rigtig godt, hvis du kan tilbyde hende små mellemmåltider. Det vil sige, at hun f.eks. kan spise måske ¾ dl. grød om morgenen, så kan hun få lidt frugtmos, måske bare ½ dl. om formiddagen, og så kan hun spise måske 1 dl. grøntsagsmos til frokost. Denne mængde levner fortsat plads til mælk, og det vil være rigtig godt, hvis hun tilbydes skemad, når hun vågner af en lur og så tilbydes mælk, før hun skal sove. På den måde får hun plads til begge dele i mave. Når hun bliver 7 måneder kan skemaden begynde at erstatte mælken, og det betyder at hun i den alder vil trives med 4 amninger i døgnet, men lige nu er det rigtig fint, at du ammer hende ca. 6 gange i døgnet.
Grovere grød og mos skabes lige nu ved at du tilbyder hende f.eks. havregrød om morgenen i stedet for majsgrød. Blandingen du laver af havregryn og hirse lyder rigtig fin. Du kan også prøve med ren havregrød, som giver en grovere grød - og hjemmelavet grød vil naturligt ofte være grovere end færdiglavet grød. Du må gerne variere mellem hjemmelavet og færdiglavet grød og mos, så hun vænnes til forskellig konsistens og smag.
I mos vil det være rigtig godt, at du nu begynder med kød eller fisk. Det skal koges eller laves i ovnen. Du kan give hende kogt kød af kylling, kalkun, svin, kalv, lam, and, okse osv., og du kan give hende fede fisk som laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk, og det må hun også meget gerne få. Hvis I selv skal have frikadeller, må du gerne tage indmaden af en frikadelle og mose den ned i grøntsagerne, det samme hvis I laver lidt ovnbagt ...
... laks. Lige nu skal der ikke ret meget kød eller fisk i mosen, måske blot en teskefuld i en dl. mos. Og du må stadig gerne blende mosen, så kød og fisk blot er med til at give lidt struktur.
Stille og roligt kan du så lade kød og fisk udgøre en større del af mosen, og du kan også begynde at mose grøntsagerne lidt mindre, så hun på den måde vænnes til at spise mad med lidt mere bid. Det kommer hen af vejen - lige nu er det bedre at du fokuserer på smagsvariation og introduktion af forskellige fødevarer:)
Det vil også være rigtig godt, hvis du kan begynde at tilbyde hende mad i hånden. Det kan være ristede rugbrødsbjælker, agurk, en kartoffelbåd bagt i ovnen, en blød frugtbåd eller lignende. Det at sidde med mad hånden vil være med til at stimulere hende mundmotorisk og hjælpe hende med på sigt at kunne bearbejde føden bedre i munden.
En dagsplan kan se således ud nu:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden at gumle på selv og lidt frugtmos, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop. Ammes ofte også stadig eftermiddag.
Powernappen springes evt. over.
Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl 20 - Tidspunktet kan variere lidt efter hvorvidt hun har sovet to eller tre lure i løbet af dagen.
Sen aften 23-24: Ammes og sover til næste morgen tidlig uden mælk…
Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:)
- Og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.
I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!
Mor til pige født 4 uger for tidligt