Svar: 12 mdr. - nu mere søvn
Hej med dig
Tusind tak for dit brev, som du slutter af med spørgsmålet: "Skal hun begynde kun at have 1 lur, eller skal hun puttes tidligere, hvilket er lidt svært?"… Og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig her:)
De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de kan begynde at nøjes med kun en lur dagligt og ofte vil det være sådan, at jo tidligere barnet står op, jo længere tid vil barnet have behov for to lure. Hos jer er rytmen sådan, at I ofte står sent op. I sover gerne længe og morgengrøden serveres ofte først kl 10. Det er naturligvis helt okay, I kan godt have en sådan rytme. Det vil dog naturligt betyde, at din datters middagslur vil ligge senere og da hun samtidig er begyndt at vise behov for at sove en længere lur midt på dagen, så kan det godt tænkes, at hun stille og roligt vil kunne begynde at kunne nøjes med en lur midt på dagen. Du skriver, at hun nogle dage kan sove 2-2.5 time og det må hun meget gerne.
Det vil dog så sandsynligvis betyde, at hun stille og roligt vil springe luren først på aftenen over og gå tidligere i seng - og du spørger netop om hun skal puttes tidligere og skriver at dette er svært? Ja, hvis hun kun sover en lur dagligt, så skal hun puttes tidligere - men hvorfor synes du det er svært svært? Hvis det er fordi I ofte spiser ude og ikke er hjemme, så kan det være nødvendigt, at I overvejer om I skal ændre livsstil nu og begynde at have aftener derhjemme, så jeres datter kan komme i seng til den tid, hun viser behov for… alternativet er at I bliver ved med at putte hende omkring kl 18, så hun får en lur der og derefter tager ud at spise osv. og så tager hjem, hvor hun så kan blive puttet i seng samtidig med at I selv skal sove - som det lyder til at I gør lige nu:)
Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 12 måneder er 13.5-14 timer i døgnet. Ofte fordelt sådan, at barnet sover 11.5-12 timer om natten og sover 2-3 timer om dagen fordelt på en til to lure. Jeres datter puttes med bryst og sover ofte fra kl ca 23 til klokken 9, nogle gange lidt mere - altså ca. 10-10.5 time om natten. Om dagen sover hun ofte 2-2.5 time til middag og tager så en lur på 45 minutter mellem kl 17-18. Det lyder derfor som om at hun samlet set får sit søvnbehov fint dækket og det gør ikke noget at hun nogle dage sover lidt mere og andre dage sover lidt mindre det er normalt:)
Når man ser på tidspunkter, tæller timer osv. så lyder det som om at hun stadig har brug for sine to lure og at du skal lade hende sove, når hun viser behov for det. At det lige nu påvirker jeres aftensmadstidspunkt, så I ofte først kan spise kl 19-19.30 er helt okay - hun må gerne få aftensmad på dette tidspunkt. Netop fordi I starter dagen så sent, så vil det passe rigtig fint at spise aftensmad her.
At hun samtidig også er begyndt gerne at ville i seng lidt før lyder også helt okay. Så får hun naturligt en lidt længere nattesøvn, men hun lyder til fint at kunne regulere sit behov, så hun samlet ofte får de ca 13.5 times søvn i døgnet og det er således fint at lade hende regulere det selv og der med følge hendes behov:) Som du selv skriver, så må hun jo have behov for at sove lidt mere lige nu:)
Det lyder til at I trives med hendes sene rytme og det ...
... er super. Men hvis det generer jer, vil løsningen være at du vækker hende om morgenen, så dagen starter tidligere. Jo tidligere dagen begynder, jo tidligere vil hun naturligt sove hele dagen og på den måde vil hun også gå tidligere i seng… Men hvis I nyder at sove længe og det lyder som om at den rytme fungerer rigtig godt hos jer, så skal du ikke ændre noget:)
Min dagsplan ligner din og ser således ud:
Morgen 10: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 11.30-12: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos. Vand af kop.
Puttes til middagslur ca. 12.30. Sover måske til kl 15
Frokost 15.30: Kød, fisk, kartofler, ris, pasta, sovs, brødhapsere osv. Der skal være mad i stykker - både større stykker som hun kan sidde og bide af, hapsere hun spiser med en gaffel eller hænderne og du supplerer derudover med lidt mos på gaffel eller ske. Vand af kop.
Mellemmåltid før lur: Frisk frugt i hånden eller måske en lille portion frugtgrød med lidt mælk på. Vand af kop.
Puttes til lur
Aften 19-19.30: Aftensmad - kød, fisk, kartofler, ris, pasta, grøntsager, sovs. Almindelige børnevenlige retter :) Igen både mad i stykker og også gerne mos. Vand af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes en godnatgrød, f.eks. en havregrød, flerkornsgrød, mysligrød. Vand eller mælk af kop. Får børstet tænder.
Ammes og puttes til natten ca kl 22-23, når hun viser sig parat.
Hvis du ønsker at vække hende om morgenen, så hele dagens rytme rykkes frem, så kan en dag se således ud:
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur, sover her måske ca. 45 minutter (ligesom hun nu gør kl 17-18)
Frokost 12: Kød, fisk, kartofler, ris, pasta, sovs, brødhapsere osv. Der skal være mad i stykker - både større stykker som hun kan sidde og bide af, hapsere hun spiser med en gaffel eller hænderne og du supplerer derudover med lidt mos på gaffel eller ske. Vand af kop.
Puttes til middagslur ca kl 13-13.30 og sover her måske et par timer eller 2.5 time
Eftermiddag 16-16.30: ½ bolle med smør, ost, måske en portion frugtgrød med mælk, vand af kop.
Aften 18: Familiemad - kød, fisk, kartofler, ris, pasta, grøntsager, sovs. Almindelige børnevenlige retter :) Vand af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes en godnatgrød, f.eks. en havregrød, flerkornsgrød, mysligrød. Vand eller mælk af kop. Får børstet tænder.
Ammes og puttes til natten ca kl ca 20-20.30 - puttes, når hun viser sig parat og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen så starte med grød. Vælge du at amme hende yderligere, kan hun få en amning sen aften før du selv går i seng omkring kl 23, hvor hun er vant til at blive ammet:)
Natteuroen kan sagtens skyldes den store motoriske udvikling, som hun går igennem lige nu. Derudover kan det naturligvis også skyldes en uhensigtsmæssig afhængighed af brystet. Du skal derfor være opmærksom på at hun ikke behøver blive ammet flere gange om natten. Det vil være rigtig fint, hvis du blot ammer hende 1 max to gange i døgnet… også selvom du ikke tilbyder hende komælk:)
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
Viden om børn:
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Fisk og børn
Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.
Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.
Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.
For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.
Tak fra en taknemmelig mor