Brev:
Kviksølv
Hej Helen
Jeg har et spørgsmål om noget som har gået mig på den sidste måned, som jeg håber du kan give mig et ærligt svar på.
Da jeg lige inden min graviditet læste at man ikke skal spise tun som gravid lavede jeg en stor omgang tunsalat af de 3 dåser tun vi havde liggende, så det var væk inden jeg forhåbentligt blev gravid.
Jeg spiste det over 2 dage og på 3. dagen fik jeg sat et æg op på en fertilitetsklinik. Vi var heldige, ægget satte sig fast og sidder der stadig, jeg er nu i 7. uge.
Men nogle uger efter ægoplægningen læste jeg at kviksølvet fra tun er utrolig længe om at udskilles fra kroppen. Faktisk er halveringstiden i kroppen 70-80 dage!
Derefter læste jeg om hvor skadeligt det kan være for et foster at moren indtager kviksølv, at barnet kan få indlæringsvanskeligheder mm. Min eneste trøst er at hjernen først dannes i sidste del af graviditeten (som jeg forstår det), så det håber jeg gør en forskel ift. de skadelige påvirkninger det kan have på fostret.
De 2 af dåserne var nogle dyre dåsere med et bæredygtigt certifikat på, men da de hedder Albacore Gold går jeg ud fra at de er lavet af albacore tun, hvilket jeg sidenhen har kunnet læse mig til indeholder 3 gange så meget kviksølv som andet tun. ...
... Altså svarer det til at jeg har spist 7 dåser tun i dagene lige op til min ægoplægning!!
Jeg læser i disse dage om at min lille spires centralnervesystem mm. bliver formet, og jeg er hele tiden bange for at der skal dannes noget som kan tage alvorligt skade af al den kviksølv der er i min krop.
Nogle gange håber at få en abort, så jeg er sikker på at der ikke kommer et skadet barn ud pga. den tunsalat :-(
Det skal tilføjes at jeg selv har AD(H)D i mild grad og derfor er meget opmærksom på hvad jeg spiser og omgiver mig med af hormonforstyrrende stoffer, e-numre, tilsætningsstoffer mm. da mit barn i forvejen har forhøjet risiko for den diagnose.
Jeg ved godt at det virker som en total overreaktion, men alle steder står der bare at kviksølv kan skade fostres hjerne, føre til indlæringsvanskeligheder mm. og jeg er simpelthen så bange for at mit barn vil blive skadet eller få ADHD pga. det tun.
Jeg er ikke ude i at jeg vil have en abort pga. af det, og jeg ved godt at du ikke kan gøre fra eller til, men jeg bliver bare nødt til at vide: Er det meget skidt med al den kviksølv jeg har i mig lige nu?
Og kan jeg selv gøre noget? Undgå dåsemad og rejer f.eks.? Jeg tager fiskeolie hver dag, så jeg mangler ikke omega 3.
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...
3. oktober 2024 | Transport og ferie | 0 mdr.
Kære Helen Vi er for 3 uger siden blevet forældre til en lille dreng, og vi...
30. september 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen Graviditeten skrider fremad og vi er efterhånden ved at have styr...
22. maj 2024 | Graviditet | 0 mdr.
Kommer jeg til at elske mit barn
Kære Helen. Kommer alle mødre til at elske deres børn og blive glade for...
Viden om børn:
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.