Svar: Sommertid
Kære Christina
Tak for dit brev :)
Det plejer ikke at være det store problem at skifte til sommertid, men det er naturligvis ikke alle børn, som kan finde ud af det, og hvor man derfor lige må hjælpe lidt på vej.
Der er især to ting, du kan gøre:
Når I sætter uret frem, så vil jeres dreng, som du skriver, ofte sove lidt længere om morgenen. Når han plejer at vågne kl 6, vil klokken jo nu vise kl 7, fordi uret er sat en time frem. Du kan derfor vælge at lade ham sove det længere, og på den måde vil hele dagens rytme rykke sig, så han naturligt sove lidt senere hele dagen igennem og derfor også sover lidt senere om aftenen.
Du kan også gøre det, at du hjælper ham med at ændre rytme ved at flytte på hans tidspunkter med ca. 15 minutter af gangen. Det vil sige, at du f.eks. om morgenen kan vække ham 15 minutter tidligere dag for dag, ligesom du om aftenen kan putte ham 15 minutter tidligere aften efter aften. Når uret sættes frem, så vil problemet jo ofte være, at han i stedet for at vise træthed kl 19, måske først viser træthed kl 20 (fordi hans indre ur siger, at klokken er 19 der). Hvis ...
... du gerne vil have ham til at sove allerede kl 19, så kan du derfor forsøge at putte ham lidt tidligere aften efter aften. Det vil sige, at du første aften putter ham kl 20, herefter kl 19.45, så kl 19.30, 19.15. Om morgenen kan du så forsøge at vække ham med 15 minutters forskudt interval…
Det behøver som sagt ikke blive noget større problem. Din bekymring omkring, at hans nattesøvn vil blive en time kortere, fordi han sover en time senere og kommer tidligere op (bliver vækket), vil ofte kun vare et par døgn og opstår netop, fordi du vækker ham om morgenen. Hvis han i øvrigt følger samme rytme hele dagen igennem, så vil han ofte af sig selv passe rytmen ind. Nogle børn vil også forlænge deres dagssøvn lidt i denne periode, så de på den måde samlet stadig får deres søvnbehov dækket…
Faktisk er der forældre, som netop udnyttet skiftet til sommertid til at få børnene til at sove lidt længere om morgenen og gå lidt senere i seng…:) Har man et barn som plejer at vågne kl 05, kan det være lykken pludselig at få lov til at sove til kl 06..:)
Håber ovenstående giver lidt ro, rigtig meget held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.