Annonce

Annonce

Svar: Plads til både skemad og mælk


18. marts 2015

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære C.

Tak for dit brev, jeg vil meget gerne uddybe :)

Din datter skal fortsat have mælk ca. hver 3-4 time, som hun plejer at få - når du kikker på mine foreslåede timer, så går der netop dette tidsinterval mellem flaskerne, når hun f.eks. får flaske kl 6, 9.30, 12.30, 15.30, 19 og 23. Det er cirkatider...

Ved siden af sit normale antal flasker skal hun så begynde med lidt skemad. Lige nu skal skemaden komme ud over hendes vanlige indtag af mælk, men i takt med at hun bliver ældre, så vil mængden af skemad naturligt skulle øges og mængden af mælk trappes ned.

Lige nu vil det ofte være rigtig fint, hvis hun kan spise f.eks. ½-¾ dl. skemad, drikke vand af kop og så 1-1.5 time efter skemaden tilbydes en flaske, hvorefter hun så skal sove. Det er vigtigt, at du ikke tilbyder så meget skemad, at hun ikke drikker mælk nok. Det er altså bedre at give hende ¾ dl, og hun så drikker sin flaske på 150 ml, end at tilbyde hende 1.5 dl. skemad og ...


Annonce

... hun så afviser flasken eller ikke drikker nok. Det er vigtigt, at hun får både skemad og mælk nok hele dagen igennem, så hun fortsat kan sove uden at efterspørge mælk om natten.

I takt med at hun bliver ældre skal hun tilbydes skemad flere gange dagligt. Hun vil blive bedre til at drikke vand af kop, og dette vil også være en del af hendes væskeindtag og stille og roligt vil antallet af flasker blive sat ned. Hvor hun lige nu sandsynligvis vil trives med 6 flasker, så vil hun i 7 måneders alderen ofte trives med fire flasker i døgnet. Disse vil ofte ligge tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Formiddag og eftermiddag vil der i 7 måneders alderen blive tilbudt mellemmåltider i stedet. På den måde får skemaden stille og roligt mere plads og mælkemængden trappes langsomt ned. Modermælkserstatning skal hun dog have til hun er 1 år:)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Håber du kan bruge denne uddybning :)

- og rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce