Annonce

Annonce

Svar: Gir mange sutter hver nat


7. marts 2015

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og dine søde ord om min brevkasse:)

Det er rigtig godt, at du er blevet opmærksom på, at I er ved at få skabt en dårlig vane, og at det er vigtigt, at du ikke per automatik giver din dreng sut i munden, hver gang han vågner om natten.

Det er helt naturligt at han taber sutten, når han sover. Når han sover rigtig godt og dybt, så slapper han af i alle muskler - også i sin kæbemuskel - og så falder sutten ud. Det er helt okay og helt normalt. Det du skal være opmærksom på er, at du forsøger at hjælpe ham med stillingsskift, dine hænder, kærtegn, beroligende ord osv. - og altså uden at give ham sutten hver gang.

Det er helt naturligt, at han sover urolig. Han har en mental uro, som handler om, at han drømmer og igennem drømme bearbejde dagens oplevelser. Derfor kan han godt ligge og klynke i søvne, smågræde, smaske, ligge og virre med hovedet osv. og derfor have mange lyde om natten - uden at det betyder, at han skal have sut eller flaske i munden.

Han har også en fysisk uro. Han øver sig i at trille omkring fra mave til ryg og ryg til mave om dagen, øver sig i at løfte sine ben, få fat i sine tæer, øver sig i at bruge sine hænder mere bevidst, gribe og føre hænderne til munden osv. Han bruger ...


Annonce

... sig selv rigtig meget motorisk - både når han er vågen og når han sover. Og han er stadig så lille, at han ikke mestrer selv at flytte på sig, når han får sig lagt i en stilling, som han ikke synes er rar at ligge i - og her har han brug for din hjælp. Han har brug for at du hjælper ham med at komme om på den anden side, at du hjælper ham dynen på, som han har sparket af, at du lige lægger en hånd på hans mave, så han kan mærke, at du er der, at du ikke er alene. At du beroliger ham med ord "ssh-ssh" osv. som du også bruger, når og hvis han er ked af det i løbet af dagen, så han hele tiden føler sig helt tryg - og du skal gøre disse ting, hjælpe ham, berolige ham og betrygge ham - men huske på, at han så vidt muligt skal hjælpes uden at få sutten i munden hver gang - netop så han lærer at han godt kan komme videre i søvnen, uden at have sut i munden.

Lærer han det ikke nu, så har du givet dig selv fast arbejde om natten de næste mange måneder frem - de fleste børn vil selv kunne finde deres sut om natten fra 10 måneders alderen og frem…


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Så super, at du allerede er opmærksom på det nu og netop får skabt nogle gode vaner og rutiner, som I alle tre kan fungere godt med - både nu og fremover:)

Rigtig meget held og lykke med det projekt!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce