Svar: Stort tryghedsbehov ved søvn
Kære trætte mor
Tak for dit brev :)
Hvor er det dejligt at høre, at I har lyttet til jeres datter og har givet hende al den tryghed og nærhed hun har vist behov for - startet helt forfra med at være på skødet, mærke jer og stille og roligt fået hende lært at sove i seng, så dejligt! Og så bliver lillepigen syg, starter i vuggestue, hverdagen ændrer sig og hun søger jer naturligt mere og mere - og det er svært at lave om, men ikke umuligt og I har ikke gjort noget forkert:)
Jeres datter er stadig så lille, at hun ikke forstår, hvor I går hen, hvis I putter hende i seng og går fra hende. Hun forstår ikke, at I er lige ude på den anden side af væggen. Når hun ikke kan se jer, så føler hun sig forladt og alene. Derfor er det vigtigt, at I stadig viser hende, at I er der, at I ikke er forsvundet.
Hun er sandsynligvis begyndt at gå mere omkring nu, og det betyder at der kommer en ny periode, en fase - som minder om separationsfasen i 8-10 måneders alderen. I 13-15 månedersalderen kan man tale om en "separation-gentilnærmelses-fase", hvor hun på den ene side klynger sig, så vil hun op, men så vil hun ned igen og skubber jer måske fra sig. Det kan nogle gange være svært helt at finde ud af, om hun vil jer eller vil selv…
At hun nu er i vuggestue dagligt og derfor adskilt fra jer om dagen, gør naturligt hendes behov for nærhed større, når I er sammen. Det er helt okay, at hun klynger sig lidt ekstra og på den måde får sit "mor-depot" fyldt op, så hun har noget at tære af i løbet af dagen, hvor hun skal undvære dig. Men stille og roligt kan du godt i hverdagen begynde at øve lidt mere afstand. I kan f.eks. lege gemmeleg, hvor I ...
... skiftes til at gemme jer, sammen med hende, hvor den anden skal sige lyde og I skal gå efter lyden, lede efter hinanden osv. På den måde kan I hjælpe hende til at forstå, at man kan lytte efter den anden, og at den anden ikke behøver være forsvundet, selvom man er ude af syne - og på sigt kan det hjælpe hende, når hun skal sove.
Ellers tænker jeg, at det vil være en god idé, hvis du forsøger at øge den fysiske afstand mellem je gradvist, så hun ikke behøver ligge oven på dig, men kan ligge ved siden af dig, til at du kan sidde op tæt ved siden af hende, til at hun kan ligge i sin seng og du så sidder ved siden af. Ved på den måde at øge afstanden mellem jer gradvist tænker jeg, at hun kan følge med og ikke bliver for ulykkelig.
Samtidig med at du øger denne afstand så skal der sættes et nyt ritual i stedet, som så vil tage mere og mere over. Det er her rigtig fint, at I nu har indført en godnathistorie og en godnatsang, ligesom du kan give hende puttebamse/putteklud. I starten ligger du med hende, synger, læser lidt højt, hun har kluden osv. og stille og roligt sætter du dig mere og mere op. Hun kan fortsat mærke dig, du er der, du forsvinder ikke. Du læser, viser hende billeder i bogen, holder i hånden osv. hvad der nu er behov for, - og stille og roligt tager dette mere og mere over og hun lærer at sove fysisk lidt mere på afstand af dig. Fra at hun lige nu ligger med hovedet på din brystkasse, kan hun ligge med hovedet på dit skød imens du sidder op og kan stille og roligt lære at ligge ved siden af dig osv. Små ændringer af gangen, så hun hele tiden er tryg.
Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
Viden om børn:
Strækmærker
Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.
Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.
Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder