Annonce

Annonce

Svar: Klagende stemmeføring


20. januar 2015

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære M

Tak for dit brev :)

Man kan godt hos børn opleve at de har perioder, hvor de pludselig "klager" eller "piver mere. Ikke fordi de har ondt eller oplever ubehag - beskrivelsen "klage" eller "piven" går mere på lyden og det lyder som det du oplever nu. Man ser det ofte hos børn i 4 års alderen, men kan også sagtens se det i 3 års alderen, som hos jer. Og din mand har naurligvis ret i at det højst sandsynligt vil gå over:)

Det har dog en årsag, og det er altid en god idé at overveje, hvad årsagen kan være:

I skal naturligvis sikre jer, at han ikke har ondt. Hvis man har ondt i hovedet, ørerne, maven, benene, så vil det ofte kunne høres på stemmen, enten ved at man virker klagende eller ved at man vrisser… Det kender I højst sandsynligt også fra jer selv.

I skal også være opmærksomme på hans indtag af mad. Han skal have mange små måltider hele dagen igennem og måske er hans blodsukker lavt om morgenen - og når han så har fået morgenmad, så er overskuddet og dermed stemmeføringen atter normal… Prøv derfor at undgå for lange morgener i sengen, selvom det er hyggeligt. Prøv at komme op, så han kan få sin morgenmad.

Har han ekstra brug for din opmærksomhed? Når børn "piver" så kan det nogle gange skyldes at de søger forældrenes opmærksomhed ekstra. Det er jo når de græder, at de trøstes og de har naturligt lært, at vi der er der for dem, giver dem det de søger. Så hvis han mangler din opmærksomhed, så er det helt naturligt, at han "piver/klager" og dermed laver sin ...


Annonce

... stemmeføring om for at få den.

Hvis han bliver ved med at pive eller klage, selvom du giver ham opmærksomhed, så må du gerne nogle gange gøre ham opmærksom på, hvordan han taler. Du kan f.eks. sige “Prøv en gang til at fortælle mig, hvad du vil, uden at A 532;pive”. Du kan også tage ham på skødet og sige f.eks. “Det er okay igen, nu behøver du ikke pive mere, nu sidder vi lige her og læser lidt sammen”.

Det er vigtigt, at du ikke reagerer med "hold så op med det piveri” - hvis du reagerer sådan, så vil han meget let kunne føle sig forkert. Gør ham i stedet opmærksom på, at han piver og fortæl ham, hvordan han kan kommunikere på en mere hensigtsmæssig måde. Når det så er sagt, så husk dog også på, at han stadig er en meget lille dreng og det er helt naturligt at han vil "klage sig", fordi han er træt, mangler overskud og bare har brug for at I er der for ham, uden at stille nogen form for krav:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

For som du selv skriver, så har I også haft en meget stresset periode og I har ikke altid talt så pænt til hinanden derhjemme og overskuddet har ikke været særlig stort. Og det påvirker naturligt også jeres dreng. Han spejler sig i jer og i det han ser og det han hører og hvis I er stressede, så bliver han det også meget let - og det kan også være forklaringen på at han klager og piver. Derfor er det rigtig godt, at du allerede kan mærke, at det går bedre :)

Du kan læse mere i min bog "Helens bog om gråd og trøst" :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce