Brev:
Brystet som søvnassociation
Kære Helen
Nu er min datter blevet 7 mdr, og jeg har brug for lidt gode råd omkring at falde i søvn uden brystet i munden.
Hun er glad, mild og stortrives, og er en dejlig baby på 10 kg og 73 cm lang.
Jeg har fra start forsøgt at lære hende at falde i søvn selv, selvom jeg altid har ammet hyppigt. Jeg har hele tiden forsøgt at lægge hende i egen seng lige inden hun sover helt, og det er som regel gået fint. Men de sidste par måneder er hun tit faldet i søvn ved brystet om aftenen og natten, og er meget længe om at få spist færdigt. Det gør oftest at jeg selv falder i søvn, og når jo så ikke at lægge hende inden hun sover. Når så jeg vågner og hun sover, så kan jeg lægge hende i egen seng, men hun sover kun ca 10-20 min og max en time, så vågner og græder hun, og så falder hun først til ro ved brystet igen...
Hun har også været en del syg de sidste par måneder, som har gjort at hun har sovet mest sammen med mig, for at jeg skulle kunne hænge sammen. Men hun er ellers rykket på eget værelse for 3-4 ugers tid siden. Det går fint bortset fra hun vågner så mange gange og har brug for brystet for at falde i søvn.
Det skal lige nævnes, at når hun er blevet ammet godt og længe om natten, så slipper hun tilsidst veltilfreds og lader sig "falde tilbage på ryggen" og sover. Vil ikke have sutten i munden. Og så kan jeg lægge hende uden problemer. Disse gange sover hun længst inden hun vågner igen, men altså kun op til en time, få gange to timer. Hun har som nævnt været syg længe og har astmatisk bronkitis. Det gør jo så også at hun nogen gange vågner pga hoste :-(
Så nu er mit spørgsmål, hvordan jeg blidt får vænnet hende af med kun at falde i søvn med brystet i munden? Jeg tror hun har fået denne "dårlige" søvnassociation... Om dagen ammer jeg også inden lur, men der går jeg med barnevognen til hun sover eller lægge hende når ammet færdigt og næsten sover. Det går fint, men hun vågner dog også her nogle gange. Det har hun altid gjort. Nogle gange vil hun have sut og andre gange vil hun ikke.
Hun sover pt to lure, ca 1-2 timer om formiddagen og ca 1-1 1/2 om eftermiddagen. Om aftenen er hun træt ved 18-19 og puttes. Vi står op ca 6.30. Her har hun nogle gange været vågen en times tid.
Jeg giver hende skemad ...
... tre gange om dagen (morgen, middag og aften) når hun har sovet, og jeg ammer hende inden lur, som du har anbefalet. Hun spiser dog ikke meget af skemaden, max 1/2 dl pr gang. Får vand af kop til maden.
Så jeg er i tvivl om hun får nok skemad, men jo også svært at give hende mere, når ikke hun vil have det...? Måske ammer jeg for meget ift skemaden... Nogle gange vil hun ikke have mere mad, men søger så brystet i stedet for.
Med hendes alder bør hun jo snart kunne skippe amningen midt på natten ikk? Men så skal jeg jo være sikker på hun får nok om dagen, og det er jeg ikke pt.
Jeg har ikke regnskab på antal amninger om natten, for jeg er for træt til at huske det, men det er ofte og nogle gange kun som tryghed og falde i søvn som sagt, og andre gange spiser hun længe med søvn ind imellem. Og hvor jeg også tit falder i søvn imens.
Håber du kan hjælpe os lidt på rette vej. Det er for øvrigt ikke en mulighed at lade far tage over hverken med putning eller i løbet af natten. Jeg tager hende også hurtigt op for at hun ikke skal vække sin storesøster, og det har jo nok gjort, at jeg har lagt hende for hurtigt til brystet fordi jeg ved det giver ro, men det er jo så ris til egen mås nu :-/
Jeg håber du kan give mig råd om hvordan jeg vænner hende blidt af med kun at kunne/ville sove på mig med brystet i munden, og i stedet hvordan jeg kan lære hende at falde i søvn selv og sove i sin egen seng uden så mange opvågninger.
Når hun vågner nu, forsøger jeg selvfølgelig at hjælpe hende i søvn igen ved kærtegn, nusser, synger lidt ( som når hun puttes) osv men det virker ikke før jeg tager hende op og til sidst ender vi i min seng, fordi jeg er så træt. Om aftenen ammes hun mens jeg læser historie mv for hendes storesøster og her falder hun også i søvn ved brystet.
Lige et sidste spørgsmål.. Hvor gammel skal baby være før man giver det dårlige søvnvaner som fx vores situation? Jeg synes jo tryghed er det vigtigste, og det får hun jo ved at ligge på mig, men har bare brug for at hun lærer at sove trygt selv for at jeg og familien kan hænge sammen. Det har min datter på 4 nemlig af forskellige årsager ikke lært og derfor rider det mig lidt som en mare hvis lillesøster heller ikke lærer det...
På forhånd tak for din hjælp :-)
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Fødder
På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.
Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.