Annonce

Annonce

Svar: Vågner 3-5 gange om natten


18. december 2014

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte forældre

Tak for jeres brev og velkommen til :) Jeg kan godt forstå I er trætte. Det er hårdt at blive vækket flere gange hver nat og igennem flere måneder. Og jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med jer.

Der er ingen tvivl om, at ørerne spiller ind. Selvom jeres dreng har fået lagt dræn, så sidder der en erfaring i kroppen på ham om at have smertejag fra ørerne om natten. Det at han er "bagud motorisk" kan også hænge sammen med øreproblemer, så han kan godt have haft problemer med ørerne længe og har derfor sovet rigtig dårligt gennem længere tid. Det vil tage tid at få skabt en ny erfaring, hvor han lærer at det at sove kan være forbundet med noget rart og okay og at det ikke behøver gøre ondt.

Derudover fortæller I, at han igen har fået mellemørebetændelse og selvom drænene kan gøre, at der skabes passage og at smerterne fra øret vil være mindre, så kan han stadig godt have ondt - og han kan på grund af længere tids problemer med ørerne have mere ondt. Jeg synes derfor, at I skal overveje smertestillende til ham i en periode, for at se om det kan give lidt nattero.... Har I talt med lægen om den mulighed?

Så spiller hans alder og udvikling højst sandsynligt også ind. Rigtig mange børn vil i 18-20 måneders alderen have svært ved at overgive sig til søvnen, ligesom de kan vågne op med gråd om natten. Det handler blandt andet om, at han nu begynder at have lidt farefornemmelse. Det betyder at jeres dreng nu begynder at opleve verden større og mere farlig - en bevidsthed han ikke har haft på samme måde tidligere.

Fornemmelsen for fare opstår blandt andet, når han skubber sin høje stol foran sig, klatrer op og finder ud af, at han ikke selv kan komme ned, eller når han bevæger sig hurtigt, falder og slår sig. Han oplever også modstand fra andre børn, at de tager legetøjet fra ham, skubber til ham, nogle bider måske og de slår - og han møder også modstand fra jer, I holder fast i ham, så han ikke løber ud på vejen, I siger mere "Nej!" i løbet af dagen osv. osv. Det er alt sammen med til at give en spirende farefornemmelse og en uro - som ofte viser sig når han skal overgive sig til søvnen og ofte også om natten.

For alt hvad han oplever i løbet af dagen skal bearbejdes og det bliver det når han drømmer. Han har lige nu rigtig meget drømmeaktivitet og kan derfor både græde, grine og skrige i søvne, ligesom han også kan virke ekstra tryghedssøgende, viser ekstra behov for at sidde på skødet, holde i hånden osv.

I skal naturligvis give ham den nærhed og ro, som han lige nu ...


Annonce

... viser behov for. Det er vigtigt at han er tryg ved at skulle sove og I skal berolige ham om natten. Nogle gange kan det være en god idé at sætte sig ved sengekanten og tale dagens oplevelser lidt igennem, for på den måde at få tømt hovedet lidt for tanker og derved forebygge at han drømmer helt så meget. En godnathistorie, en godnatsang, en bamse eller klud at putte med er rigtig godt.

Lidt vand at drikke er også helt okay - og ja - I har naturligvis ret i at han godt kan have fået en vane med at drikke vand. Jeg tænker dog, at det højst sandsynligt handler om øreproblemer igen, fordi det at få vand og synke letter på trykket i ørerne og dermed fjerner smerten. Han skal naturligvis lærer at sove ude at drikke vand hele natten, men lige nu lyder det for mig som om at vandet hjælper ham og at han med vandet sover bedre - men I sover naturligvis ikke. Kan han ikke tilbydes en drypfri kop i sengen eller ved siden af sengen, så han selv kan tage sin kop og tage noget at drikke, når og hvis han vågner om natten. Så han bliver selvhjulpen og I ikke behøver vågne hver gang… I kan jo holde mængden af vand på ca 150 ml, så I ved hvor meget han får.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og så kan det også godt være at jeres dreng har et mildt anfald af natteskræk. Det ses ofte netop i denne alder og er netop kendetegnet ved, at jeres dreng vil vågne med et skrig og vil afvise jer, når I forsøger at trøste ham. Det skyldes, at han ikke er vågen - natteskræk opstår i den dybe søvn - så selvom han kan have halvt åbne øjne, så sover han. Natteskræk opstår ofte først på natten og kan derfor godt være forklaringen på, at han netop reagerer som han gør sidst på aftenen, før I selv går i seng. Det bedste I kan gøre her, er at forsøge at få ham videre i søvnen uden at tale for meget til ham og uden at tage ham op. Hjælp ham med at blive lagt ned igen, få dynen om sig og prøv om I med beroligene hænder kan lulle ham videre i søvnen. Virker det ikke og er I nødt til at tage ham op, så han vågner mere op, så skal I være forberedt på, at det vil tage lidt tid, før han så atter er parat til at sove - fordi han jo er blevet vækket.

Der er, som I kan høre, sandsynligvis flere ting, der spiller ind hos jer, og jeg håber I kan bruge mine forklaringer og råd - jeg tænker dog også, at tiden til en vis grad vil arbejde for jer, hvis det kan være en trøst. Måske kan I skiftes til at sove sammen med ham, så den ene af jer kan få lidt mere sammenhængende nattesøvn og dermed lidt mere overskud….

Jeg håber, I kan bruge mine tanker lidt videre og ønsker jer en rigtig glædelig jul:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce