Annonce

Annonce

Svar: Skal bleen på igen?


6. oktober 2014

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med jer

Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres datter og jeres forløb med renlighed:)

Det lyder helt bestemt, som om at I har ramt det rigtige tidspunkt, og jeres datter har været parat. Hun har faktisk været renlig gennem de sidste par måneder, men det er klart, at interessen for at gå på toilettet nu er langt mindre. Det er også helt naturligt, at hun bliver opslugt af en leg og derfor overhører kroppens signaler - og så sker der uheld, og det er rigtigt synd.

Jeg synes også, det lyder rigtig fint med måden I har grebet det an på og naturligvis må man rose og glæde sig over, når det lykkes. Det er netop vigtigt, at barnet mærker, at det er en lille sejr og at det er noget, som betyder noget for både forældre og barn. Det er faktisk ikke lige gyldigt om barnet laver i bleen eller på toilettet.

Det er naturligt, at jeres datter stadig har brug for at blive husket på, at hun skal gå ud at tisse, ligesom man ikke kan regne med, at hun gør det af sig selv. Nogle gange skal man tage hende i hånden og følge hende på toilettet, som en helt naturlig del af hverdagen "kom vi skal lige ud at tisse, før vi kører". Det er en naturlig regel som gælder alle i familien - også selvom hun ikke synes hun skal tisse, så er det godt at tisse af, før man kører, for man ved jo ikke, hvornår der lige er et toilet igen:) Og sådan er det også i vuggestuen. Hun skal lige hjælpes ud på toilettet, før hun løber ud for at lege, før hun tager regntøjet, flyverdragten på osv. Fordi man på den måde hjælper hende til at lykkes netop med renlighed. Det er ikke besværligt. Ofte kan hun jo klare det selv, hvis hun lige får en ...


Annonce

... hjælpende hånd og hun kan kalde, når hun er færdig, så hun kan få hjælp til at blive tørret. Men det kræver naturligvis et samarbejde og en gensidig forståelse…

Skal hun have bleen på igen? Ikke derhjemme, for her går det udmærket med at nå toilettet og sige til, men hvis der ikke kan samarbejdes med vuggestuen omkring det, så kan det være en god idé, når hun er der. Netop for at hun ikke skal lave i bukserne og blive ked af det nederlag. Laver hun i bukserne, så skal alt skiftes og de voksne bliver tydeligt irriterede, og det vil naturligt ikke give en følelse af at mestre og at kunne - laver hun i bleen, så skal kun bleen skiftes og det gøres hurtigt og hun kan lege videre.

En tør ble er en succesoplevelse og det er netop vigtigt, hvis hun får ble på igen, at hun ikke får at vide, at hun bare skal lave i den. Den skal kun bruges som en sikkerhed, - hun skal stadig følges på toilettet og hjælpes til at bleen holdes tør. Bleen skal altså bruges som et par trusser, der trækkes op og ned. Og så kan man jo så diskutere, hvorvidt bleen er nødvendig, for hvis hun hjælpes til toilettet i forbindelse med spisetider, før legepladsen osv. så vil der højst sandsynligt ikke ske uheld, og så er bleen jo igen ikke nødvendig…


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Jeg kan godt forstå at I er frustrerede og jeg synes at I skal tage en snak med pædagogerne om, hvordan I fælles kan hjælpe hende med at blive renlig. Det er nødt til at være et fælles projekt og rigtig mange børn vil vise sig parate til renlighed, når de er 2.5 år, og der er naturligvis en vigtig pædagogisk opgave i at hjælpe børnene med dette.

Håber I kan bruge dette videre:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Hurtig pottetræning

Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hoppegynge

Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.

De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....

Læs mere i Babylex

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce