Svar: Abrikoser og grød
Kære Stine
Tak for dit brev og dejligt at høre, at det går så fint med skemaden og dagsrytmen:)
I produktion af forskellige fødevare kan der tilsættes svovldioxid og sulfitter. Disse stoffer har flere funktioner, blandt andet virker de som konservering, fordi de hæmmer vækst af bakterier-, gær og skimmelsvampe. Derudover virker de som antioxidanter, og de kan forhindre brunfavning af f.eks. abrikoser og hvide grøntsager, som f.eks. kartofler.
Man kan godt være overfølsom overfor svovldioxd og sulfitter, men det ses hyppigst hos personer med astma. Nogle får dog, trods det at de ikke har astma, "høfeber-symptomer" med f.eks. kløe og hævelse i huden, samt nældefeber. Man anbefaler dog generelt ikke at undlade visse fødevarer, fordi man er bange for om barnet senere vil udvikle allergi. I stedet anbefales, at man introducerer en frugt af gangen og i små mængder, for at se om barnet tåler det.
I forhold til Fødevarestyrelsens anbefalinger omkring abrikoser og mad til børn, så kan du, så vidt jeg kan finde ud af, bruge både tørrede og friske abrikoser. Det er korrekt, at de økologiske abrikoser ofte ikke vil indeholder svovldioxid og der kan derfor være god fornuft i at vælge disse. De vil så heller ikke have samme orange farve og sandsynligvis ikke samme holdbarhed, men begge dele kan bruges. Naturligvis skal du sørge for at variere kosten så meget som muligt.
Det ...
...  er også korrekt at tørret frugt kan indeholde en del mere sukker end frisk frugt. Uanset om du laver frugtmos af tørret eller frisk frugt, så bør frugtmos dog gives som topping på en grød, som mellemmåltid eller dessert efter en grøntsagsmos. Det er altså et supplement til den øvrige kost. Da grøden f.eks. er en havregrød, som jo ikke er sød, så vil det ofte smage rigtig godt med netop en topping af en lidt sødere frugt- eller bærmos. Og laver man f.eks. frugtmos af jordbær eller lignende, vil det ofte være nødvendigt selv at tilsætte lidt sukker, for at mosen ikke skal blive for sur. Men det er naturligvis også en smagssag. 
Hmm… så hvad når jeg frem til… Jo jeg tænker, at du kan lave abrikosmos af både friske og tørrede abrikoser, dog vil usvovlede/økologiske abrikoser nok være at foretrække. Det er dog en god idé at variere, også variere mellem abrikos og andre typer frugt og bær. En mos lavet af f.eks. sveske og æble eller måske blommemos kan også være godt til at sætte lidt gang i maven:)
Hvis du laver en stor portion mos eller grød og gemmer halvdelen i køleskabet til næste dag, så kan du godt lave det med modermælkserstatning. Det kan holde sig et døgn. Der vil naturligt ske et lille tab af vitaminer og mineraler, når mosen eller grøden varmes op igen, men tabet er så lille, at det vil være uden betydning.
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat god appetit:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
23. september 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dreng på 7,5 måneder. Han er en glad dreng med fart...
19. september 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Hej Helen Skal man “styre” hvor meget og hvilke slags mad ens barn spiser?...
2. september 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Hej Helen. Mange tak for svaret på mit spørgmål. Omkring morgenmad. Jeg...
Viden om børn:
Gravid vitaminer
Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen. 
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud. 
Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...
Frugtmos og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.
Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.
Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
			






