Annonce

Annonce

Svar: Stadig mælk i maden


19. september 2014

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev:)

Det lille barn starter naturligt livet med at få mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, så erstattes mælken mere og mere af rigtig mad. Det er derfor helt naturligt, at indtaget af mælk sættes ned og dermed også helt naturligt, at din datter ikke længere får så meget mælk, når hun går over til at spise mad i stykker i stedet for grød og mos:)

Med den alder din datter har nu, bør hun tilbydes bryst (eller flaske) 2 gange i døgnet. Derudover bør du tilsætte mælk i den grød og mos, som du laver kun til hende - men i al anden mad, som hun spiser ligesom jer, indgår mælken naturligt der, hvor den kan - det vil sige f.eks. i sovs, eller hvis du laver kartoffelmos til jer alle sammen, men ikke i forbindelse med at hun spiser brødhapsere osv.

Hun må også gerne med den alder hun har tilbydes f.eks. lidt tykmælk, yoghurt og lignende. Det vil også være med til at give hende lidt ekstra kalk. Hun kan også tilbydes ost. Det kan være ostestænger, som hun gnaver, det kan være smøreost og det kan også være ost, som indgår i en varm ret, som I f.eks. spiser til aften. Ost er også en vigtig kilde til kalk.

Det er super fint, at du nu er igang med at lære din datter at spise med en gaffel og det er helt efter bogen, at hun stadig skal guides i, hvordan maden kommes på gafleen og at den derefter føres til munden:)

Det er også en god idé, at du fortsat tilbyder hende fedstof, det vil sige at der skal smør, plantemargarine eller lignende på brødet, ligesom du også meget gerne må give hende en smørklat til grøntsagern eller lave lidt sovs, så hun får fedt den vej igennem.

Fisk er også en ...


Annonce

... rigtig god kilde til fedt og det vil være rigtig godt, hvis du kan tilbyde din datter fisk flere gange om ugen - både til frokost og om aftenen. Det kan være forskelligt smørbart fiskepålæg, det kan være fisk du koger, laver i ovnen osv.
Omega-3 fedtsyrerne er vigtige for udviklingen af barnets nervesystem og hjerne, de har betydning for barnets synsudvikling, for de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Lige nu vil det være rigtig godt, hvis hun kan tilbydes ca. 500 ml mælk dagligt. Det kan være fordelt sådan, at hun f.eks. ammes to gange i døgnet og derudover får lidt mælk i sin øllebrød, spiser en portion tykmælk og måske prøver at drikke lidt sødmælk af en kop. At få sødmælk af en kop er ikke et must, men et tilbud og da du ammer mere end 2 gange i døgnet, så behøver du højst sandsynligt ikke give hende hverken sødmælk eller tykmælk - i hvert fald ikke, når det kommer til det samlede mælkeindtag. Det er vigtigt at hun ikke tilbydes for meget mælk, så hun stadig har plads i maven til mere rigtig mad.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det kan være en god idé fortsat at give hende mad, som er moset, så hun ikke kun får mad i stykker. Det kræver stor koncentration at spise selv og spise hapsere og der er stor sandsynlighed for at hun bliver for træt og mister lysten til at spise, før hun egentlig har fået mad nok. Det er derfor en god idé, hvis du fortsat kan supplere hendes hapsere med mos. Om aftenen, kan du f.eks. mose hendes kartofler med sovs og hjælpe hende med at spise dette imens hun selv prøver at spise frikadellen eller sidder med en blomkålsbuket:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce