Svar: Opdrager du dit barn til at være venlig
Kære søde du
Tak for dit åbne og ærlige brev :)
Helt grundlæggende, så kan man sige, at du er et spejl for dit barn - din dreng spejler sig i dig og i det du gør. Så når du viser empati, indlevelse, omsorg, venlighed osv. overfor ham og overfor andre, så lærer han at det er sådan man gør. Du skal altså vise ham det, som du gerne vil lære ham.
Hvordan du møder ham, hvordan du lytter til ham og reagerer på ham, afhænger naturligvis af hvordan du selv er blevet mødt som barn, hvordan du selv er blevet opdraget. Du fortæller at du har båret på den meget store sorg at miste din mor, og at det har fulgt dig - og det gør det stadig. Og du skal naturligvis være opmærksom på om du har brug for at tale med en psykolog omkring dette tab. Det at miste sin mor er meget voldsomt og det er helt naturligt, at mange tanker og følelser dukker op, når du nu selv er blevet mor - og det kan være helt relevant at tale med en psykolog omkring dette:)
Du har din historie med dig og du er som du er - du skriver, at du ikke ønsker at han bliver som dig… hvad betyder det? Nu har du jo skrevet til mig mange gange og dine breve viser, at du er et godt menneske. Du er sød, kærlig, omsorgsfuld, naturligt bekymret for din dreng. Du vil intet andet end at han skal være tryg og have det godt. Og det er jo som det skal være. Der er da intet i vejen med at ville sit barn det godt og at være nærværende og omsorgsfuld som du er… vel? :)
Måske er din historie, din baggrund netop med til at gøre, at du nu er særligt opmærksom på at der skal være plads til alle følelser. At det skal være okay at han bliver ked af det, gal, frustreret og vred - ligesåvel som det er okay at han er glad, sprudler af hopla og griner. Alle følelser er okay. Og hvis du viser ham, at du kan rumme ham og elsker ham uanset hvordan han har det - om tingene går ham i mod, om han bliver frustreret, ked af det, ulykkelig eller han er glad - så giver du ham en stor gave. Så vil han naturligt komme til dig, uanset hvordan humøret er og han vil dele sine små sejre og successer med dig, ligesom han vil fortælle dig, hvis han har gjort noget forkert eller har ...
... oplevet noget, som har gjort ham ked af det.
Når du kysser ham, krammer ham, knuser ham og i det hele taget kærtegner ham, ser kærligt på ham - så mærker han at han er elsket, han mærker venlighed og omsorg og oprigtig interesse og han lærer at give kærlighed igen. Men også når du taler med ham, når han bliver ældre og får mere sprog, så vil du ved at lytte og stille spørgsmål lære ham at sætte ord på sine følelser og dele følelser med ham og netop som du skriver "lære ham at mærke efter hvordan han har det indeni". Du vil f.eks. kunne sige "hvad gør det ved dig?", "hvad tænker du om det?" ligesom du nogle gange kan sige "vil du høre, hvad jeg tænker" eller "det kender jeg godt, sådan kan jeg også have det" eller lignende.
Der vil naturligt også komme konflikter - både mellem dig og ham og også mellem ham og andre børn. Han skal lære at dele, vente på tur, lære at låne sit legetøj ud osv. og i disse situationer vil du igen sætte ord på og lære ham, hvordan man viser hensyn til andre. Han kan lære de sociale spilleregler, at man f.eks. siger tak for en gave, at man siger farvel, når man går, siger tak for mad, når man er færdig med at spise osv. ved at du fortæller ham igen og igen at det er sådan man gør og at du også selv gør det - men det at lære at trøste en anden, at kunne aflæse en anden, den andens signaler og finde ud af, hvordan man hjælper den anden, det lærer han af samspillet med andre og af at du guider og viser ham hvordan… Det at kunne sætte sig i en andens sted og fornemme, hvorvidt den anden er ked af det, glad osv. kan han ikke lære af ved kun at få det at vide, men det lærer han af samspillet med dig i netop disse situationer.
Til september udkommer min bog "Helens bog om børn og opdragelse". I den kan du finde rigtig mange gode råd til, hvordan vi skal møde vores børn - og også lære dem at stå ved sig selv samtidig, huske egne behov, og give plads til andre. Ligesom du i bogen også kan læse om, hvordan du som forældre vælger, hvilken rolle du vil have - uanset hvad du har med dig i bagagen:)
Rigtig meget held og lykke - håber ovenstående hjælper lidt videre på vej:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
Viden om børn:
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire