Brev:
Amning, nedtrapning og sovevaner
Hej Helen.
Jeg har den dejligste datter på 17 måneder. Hun vokser, går omkring og pludrer, præcis som man skal i den alder. Hun er glad og nysgerrig og spiser godt – hun har altid ligget højt på både vægt- og højdekurverne. Så ingen problemer der. Mine spørgsmål går på amning og evnen til at sove igennem.
Jeg ammer stadig, og min datter er rigtig glad for mors bryster. Hun lyser op i et stort forventningsfuldt smil, når de kommer frem, så jeg har ikke hastværk med at stoppe helt. Men, men, men jeg vil gerne trappe noget ned. Faktisk har hun siden vuggestuestart ved 13 måneder og efter flere sygdomsperioder med snot, mellemørebetændelse osv. nærmest intensiveret amningen. Fra amning før middagsluren og til godnat samt 2-3 gange i løbet af natten, er vi nu oppe på 4-5 gange om natten/til godmorgen, amning før og efter middagslur (når hun ikke er i vuggestue), amning når vi er hjemme fra vuggestuen (her tror jeg hun tanker op på noget Mor efter mange timers afsavn) og amning til godnat.
Det synes jeg er lidt for meget, når man er så gammel, og jeg begynder også at overveje, om amningen kan stå i vejen for evnen til at kunne sove igennem – eller i hvert fald sove lidt længere stræk. Som det er nu, sover hun ca. 2 timer efter putning med amning og derefter sovende/halvt sovende over i egen seng. Så får hun sut, vågner efter ca. 45 min. igen og får ny sut eller kommer over i sengen til mig, hvis hun er meget vågen og evt. kræver amning. Så vågner hun et antal gange i løbet af natten, hvor vi altid sover sammen – men på ingen måde tæt omslynget. Hun sætter sig op i sengen som en lille korkprop og klapper på mit bryst. Hun bliver ammet nogle minutter og falder i søvn igen. Så jeg får egentlig min nattesøvn, og jeg vil på mange måder hellere lige amme end skulle til i hele eller halve timer at nusse, synge, hoppe på Pilates-bold etc., som jeg alt sammen har prøvet, men som i bedste fald ikke virker – i værste fald gør min datter tosset, for hun er jo udmærket i stand til at fortælle mig, hvad hun vil ...
... have, og det er hverken en sut eller en hånd på ryggen!
Men igen, meningen var, at vi skulle skære ned på amningen – ikke trappe op, som det er sket.
Derfor vil jeg gerne have et par gode råd til, hvordan vi får vendt skuden igen. Det er måske ikke lige nu, da jeg er helt opmærksom på, at den intensiverede amning næppe handler om mad men om tryghed og Mor oven på vuggestuestarten. Vi havde en lang men lidt hård indkøring, og hun græder igen med stor protest, når jeg afleverer. Men hun er glad for at være der, siger pædagogerne.
Kan jeg forvente, at det ligesom går i sig selv igen, når hun er blevet lidt tryggere ved vuggestuen, eller bliver jeg nødt til at gøre noget aktivt? Og i så fald, hvad gør jeg, hvis jeg på ingen måde er indstillet på kolde tyrkere og en pige, der skal til at græde og være frygtelig ked af det om natten?
Kan selve amningen være en forhindring for, at min datter begynder at sove igennem/sove længere stræk? Jeg er godt klar over, at det er meget forskelligt, hvornår børn sover igennem, og at det ikke er alle børn, der bare sover 12 timer i streg. Vores datter har altid været en powernapper, der som helt lille tog kortere men flere lure end andre børn. Nu sover hun (afbrudt af vores kortvarige amninger) ca. fra kl. 19 til kl. 7 næsten morgen, hvor hun vågner og er glad. Middagsluren er ca. 1,5 time.
Og kan jeg gøre noget for at få hende til at sove lidt længere stræk? På det seneste har vi faktisk haft en enkelt magisk nat eller to, hvor hun har sovet 4-5 timer i træk og været tilfreds med at få en god tår vand og så taget sin sut igen og sovet videre ved siden af mig.
Endelig vil jeg også gerne høre, hvornår man kan forvente, at et barn selv opgiver amningen. Mine veninders børn har bare sagt fra omkring 1-års alderen, men sådan et barn har jeg tydeligvis ikke! Og hvordan gør man, hvis man vil afvænne et langtids ammet barn?
Det var en lang smøre og flere spørgsmål, men jo alt sammen om det samme, så jeg håber, at du har tid til at svare.
Med venlig hilsen
en mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...
24. februar 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Tvillingedrenge sover meget uroligt og vågner konstant
Hej Helen Tusind tak for din gode brevkasse - den har hjulpet os mange...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Seng
Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.
Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:
- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...
Babyslynge
En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.
Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.
I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!
Hilsen drengens forældre