Svar: Dagsrytme - hvor meget bør jeg styre søvnen og hvor tit bør jeg amme?
Kære Trine
Børn kan ikke tage for meget på, når de ammes og nogen børn tager rigtig meget på, det vil sige 500g om ugen, hvor andre tager det halve på og begge dele er i orden. Ammende børn kan ikke blive for tykke! Jeg plejer at sige at minimum 200g om ugen er et krav for vægtøgning og tegn på at barnet trives og får hvad det har behov for.
Du ammer jo hver anden time og jeg kan godt forstå at det bliver hårdt i længden. Ud fra din beksrivelse lyder det dog som om at din lille dreng har brug for dette og han er endnu så lille at han et eller andet sted skal have lov til at regulere det selv.
Jeg synes det er rigtig godt at du 'kræver' at han skal sove 2 timer sammenhængende, det har han brug for og det er også fint at han ikke er vågen mere end et par timer af gangen. Man kan godt med den aler han har begynde at indføre en mere fast rutine, som du også allerede gør og princippet om at han bliver lagt til at sove i liften er rigtig godt.
Mange små børn vågner efter ca 45 minutter, fordi de har brug for at komme af med en bøvs. Her kan det så hjælpe at tage dem kortvarrigt op, så de kommer af med luften eller give dem sutten igen, så de får ro i maven og kan sove videre. Det er derfor rigtig fint det du gør.
Man kan sige at børn omkring 2 mdr´s alderen begynder at være mere vågne og mere opmærksomme. Du får nu flere smil og din dreng begynder også at blive meget mere opmærksom på ting omkring ham. Han oplever nu rummet I er i på en anden måde og vil nu lægge mærke til at far f.eks. kommer ind i stuen osv. Han vil også have glæde af at ligge under et aktivitetsstativ, hvor han vil se på tingene og begynde at slå ud efter dem. I sine vågne perioder har han derfor brug for og vil få mange flere stimuli end tidligere og derfor er det en god idé at udnytte de vågne perioder med pludren, leg osv. Dette er også med til at trætte ham.
Det er fint at du ammer ham, når han vågner og igen når han skal sove. Jeg tror også at han så sover bedre. Jeg kan ikke se ud af dit brev om han dier fra et bryst af gangen. Jeg plejer at anbefale at man ammer fra den ene side og når barnet så er færdig her, så skifter man barnet, så det vågner lidt op og lægger til den anden side. Nogen gange vil barnet kun tage toppen og die i få minutter, andre gange længere tid og atter andre gange vil barnet ikke være interesseret, da det er mæt. Men tilbudet om toppen fra den anden side, gør at man så er helt sikker på at han har fået, hvad han kan spise og derved at han så kan sove bedre og længere. Hvis du ikke allerede gør sådan så kan du forsøge det, for at se om han ...
... så kan sove måske tre timer, og det ville jo være fantastisk. Lidt ligesom du gør om natten, hvor han jo så holder 3 timer.
Med hensyn tilbedsteforældre, så er sådan nogen jo meget kloge og ved præcist hvordan. Det er altid godt at lytte til dem, høre deres mening, diskutere nogen ting, men i sidste ende så er det jo forældrene som føler hvad der er bedst for barnet og når det drejer sig om amning, så har tingene jo ændret sig meget, fra de fik børn og til nu.
Du skulle prøve at spørge din svigermor, hvordan det foregik da hun fik din mand. For 30 år siden var det fortsat sådan mange steder, at fødte man på sygehuset, så blev barnet passet af sygeplejerskerne, som så kom ind med barnet hver 4 time (skiftet, vasket og klar til at die), så blev barent lagt til og efter 20 minutter blev barnet taget fra og havde fået hvad det skulle. Sådan er det heldigvis ikke mere. Idag får mødrene lov til selv at skifte, passe og ligge sammen med deres børn og børnene får lov til at spise, når de vil.
For 30 år siden var barselsorloven også anderledes. Nogen var kun hjemme til barent var 6 uger gammelt, de heldige var hjemme til barnet var 12 uger. Det betød selvfølgelig at børnene var nødt til at kune tage imod andet end bryst og derfor meget hurtigt fik flaske, men også meget hurtigt begyndte på skemad. Hvis din mor eller svigermor har gemt papirerne fra sundhedsplejersken da I var små, så skulle du prøve at kigge på dem - du bliver overrasket over at se, hvad du har fået at spise som helt lille.
Derfor tag det med ro, når du får en masse bemærkninger og prøv at snak med dem om at tingene jo er meget anderledes idag. Der kan jo være fordele og ulemper ved det hele, men det kan I så diskutere og det kan faktisk være meget hyggeligt at tale omkring disse forskelle i stedet for at blive irriteret på hinanden.
Du har fuldstændig ret i at din lille drengs søvn og ammerytme hænger sammen. Dette vil dog også ændre sig i takt med at han bliver større og ældre. Jeg synes det er nogen meget fine overvejelser du gør dig, så det skal du blive ved med.
Jeg foreslår at du forsøger at amme fra begge sider, som ovenfor beskrevet i løbet af dagen, i håb om at du så kan få ham til at sove længere tid. Du må vurdere, når han vågner om det er uro i maven, om han skal op at bøvse, om han kan falde til ro med sutten i løbet af et par minutter, eller om han reelt er sulten igen (alt efter hvor meget han har spist - en side eller to), så han igen skal ammes og så forhåbentlig kan sove et par timer i træk derefter.
Fortsæt med de gode overvejelser og fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Ekstra væske baby
Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.
Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder