Annonce

Annonce

Svar: Overgangskost og gluten


1. maj 2014

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lisbeth

Tak for dit brev og fine spørgsmål :) Og dejligt at høre, at du er glad for min bog om børn og mad.

Jeg følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Og anbefalingen omkring amning lyder fuld amning til 6 måneder og delvis amning til 12 måneder eller evt. længere, hvis mor og barn trives med det. MEN selvom amning anbefales til barnet er ca. 6 måneder, så vil nogle børn være parate til skemad allerede i 4-5 månedersalderen. De fleste børn vil, når de er 5 måneder gamle, kunne føre tungen bagud og synke, ligesom de vil kunne bruge deres læber til at tage imod mad fra en ske. Derfor lyder anbefalingen omkring start med skemad, at man skal starte, når barnet er parat. Og det vil sige tidligst ved 4 måneder og ikke meget senere end 6 måneder, da det så kan være svært at få barnet til at spise en varieret kost.

I bør ikke begynde med fisk, æg eller lignende før jeres dreng er blevet 6 måneder. Anbefalingen er fra 6 måneder og fremefter. Selvom stort set alle fødevarer kan gives fra 6 måneder betyder det ikke, at I skal introducere en masse der:) Ofte vil man starte med lidt ny grøntsagsmos, vænne barnet til lidt ny smag og konsistens og stille og roligt tilsættes så lidt kød eller fisk i mosen. I skal altså gå stille og roligt frem, når I introducerer nye fødevarer:) Hårdkogt æg vil jeg ofte anbefale fra 8-9 måneders alderen, hvor barnet begynder med brødhapsere osv. og kan nyde at sidde med lidt æg i hånden og gerne vil spise selv, og her kan lidt hårdkogt æg indgå som del af en varieret mad.

Man kan godt starte op med lidt havregrød eller øllebrød måske en lille uges tid før barnet fylder 6 måneder, fordi indholdet af gluten i havre og rug ofte er lavt. Men der er ikke grund til det, og da du har gluten-allergi (Cøliaki?), så er jeres dreng naturligvis disponeret for at udvikle dette. Man kan købe "glutenfri havregryn" og det er naturligvis en mulighed at du bruger dette:)

Man ved at riskoen for at udvikle Cøliaki er større jo tidligere barnet starter med at spise mad med gluten - det vil sige især grød og brød. Og ...


Annonce

... derfor anbefaler man at man i 4-6 måneders alderen giver grød uden gluten (majs, ris, boghvede, hirse, quinoa) og fra 6 måneders alderen kan fødevarer med gluten så introduceres gradvist. Og netop derfor anbefales det også, at man starter med havregrød og øllebrød i denne alder - og ikke starter ud med f.eks. en flerkornsgrød, som kan have et højre indhold af f.eks. hvede og dermed også ofte et højt indhold af gluten.

Rugbrødsbjælker vil naturligt indeholde gluten, men ikke i den mængde, som barnet vil få, hvis det sidder og gnaver af en franskbrødskorpe, kiks eller lignende, som er bagt med hvede.

Det anbefales at du ammer så længe som muligt. Undersøgelser viser, at man kan nedsætte risikoen for, at barnet udvikler cøliaki, hvis man fortsætter amningen efter 6 månedersalderen, når barnet gradvist begynder at få mad med gluten.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Da du ikke selv spiser mad med gluten, så vil det være naturligt at du tager udgangspunkt i din egen mad, når du laver mad til jeres dreng. Det betyder, at hvis du normalt selv bruger glutenfri pasta eller køber glutenfrit brød eller lignende, så må du gerne bruge dette til din dreng i takt med, at han begynder at spise mere og mere familiemad. Et alternativ til rugbrødsbjælker kan derfor være en brødskorpe af et glutenfrit brød, som du selv bager - vær dog opmærksom på, at brødet ikke bør indeholde hele kerner, da han kan få dem galt i halsen:)

Du må gerne give din dreng lidt mere mos og mindre grød, for at holde hans indtag af gluten lidt nede. Du kan også vælge at lave en "flerkornsgrød", hvor du bruger havregryn sammen med f.eks. majsgryn, hirseflager, sagogryn eller lignende, så du laver din egen opskrift på grød uden gluten, men stadig sikrer din dreng lidt variation i både konsistens og smag.

Normalt vil man ikke anbefale at din dreng slet ikke får gluten, men at du som sagt introducerer det stille og roligt i kosten fra 6 måneders alderen. Hvorvidt du skal tage specielle hensyn, synes jeg vil være relevant at du drøfter med jeres læge:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce