Annonce

Annonce

Svar: Overgangskost og gluten


1. maj 2014

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lisbeth

Tak for dit brev og fine spørgsmål :) Og dejligt at høre, at du er glad for min bog om børn og mad.

Jeg følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Og anbefalingen omkring amning lyder fuld amning til 6 måneder og delvis amning til 12 måneder eller evt. længere, hvis mor og barn trives med det. MEN selvom amning anbefales til barnet er ca. 6 måneder, så vil nogle børn være parate til skemad allerede i 4-5 månedersalderen. De fleste børn vil, når de er 5 måneder gamle, kunne føre tungen bagud og synke, ligesom de vil kunne bruge deres læber til at tage imod mad fra en ske. Derfor lyder anbefalingen omkring start med skemad, at man skal starte, når barnet er parat. Og det vil sige tidligst ved 4 måneder og ikke meget senere end 6 måneder, da det så kan være svært at få barnet til at spise en varieret kost.

I bør ikke begynde med fisk, æg eller lignende før jeres dreng er blevet 6 måneder. Anbefalingen er fra 6 måneder og fremefter. Selvom stort set alle fødevarer kan gives fra 6 måneder betyder det ikke, at I skal introducere en masse der:) Ofte vil man starte med lidt ny grøntsagsmos, vænne barnet til lidt ny smag og konsistens og stille og roligt tilsættes så lidt kød eller fisk i mosen. I skal altså gå stille og roligt frem, når I introducerer nye fødevarer:) Hårdkogt æg vil jeg ofte anbefale fra 8-9 måneders alderen, hvor barnet begynder med brødhapsere osv. og kan nyde at sidde med lidt æg i hånden og gerne vil spise selv, og her kan lidt hårdkogt æg indgå som del af en varieret mad.

Man kan godt starte op med lidt havregrød eller øllebrød måske en lille uges tid før barnet fylder 6 måneder, fordi indholdet af gluten i havre og rug ofte er lavt. Men der er ikke grund til det, og da du har gluten-allergi (Cøliaki?), så er jeres dreng naturligvis disponeret for at udvikle dette. Man kan købe "glutenfri havregryn" og det er naturligvis en mulighed at du bruger dette:)

Man ved at riskoen for at udvikle Cøliaki er større jo tidligere barnet starter med at spise mad med gluten - det vil sige især grød og brød. Og ...


Annonce

... derfor anbefaler man at man i 4-6 måneders alderen giver grød uden gluten (majs, ris, boghvede, hirse, quinoa) og fra 6 måneders alderen kan fødevarer med gluten så introduceres gradvist. Og netop derfor anbefales det også, at man starter med havregrød og øllebrød i denne alder - og ikke starter ud med f.eks. en flerkornsgrød, som kan have et højre indhold af f.eks. hvede og dermed også ofte et højt indhold af gluten.

Rugbrødsbjælker vil naturligt indeholde gluten, men ikke i den mængde, som barnet vil få, hvis det sidder og gnaver af en franskbrødskorpe, kiks eller lignende, som er bagt med hvede.

Det anbefales at du ammer så længe som muligt. Undersøgelser viser, at man kan nedsætte risikoen for, at barnet udvikler cøliaki, hvis man fortsætter amningen efter 6 månedersalderen, når barnet gradvist begynder at få mad med gluten.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Da du ikke selv spiser mad med gluten, så vil det være naturligt at du tager udgangspunkt i din egen mad, når du laver mad til jeres dreng. Det betyder, at hvis du normalt selv bruger glutenfri pasta eller køber glutenfrit brød eller lignende, så må du gerne bruge dette til din dreng i takt med, at han begynder at spise mere og mere familiemad. Et alternativ til rugbrødsbjælker kan derfor være en brødskorpe af et glutenfrit brød, som du selv bager - vær dog opmærksom på, at brødet ikke bør indeholde hele kerner, da han kan få dem galt i halsen:)

Du må gerne give din dreng lidt mere mos og mindre grød, for at holde hans indtag af gluten lidt nede. Du kan også vælge at lave en "flerkornsgrød", hvor du bruger havregryn sammen med f.eks. majsgryn, hirseflager, sagogryn eller lignende, så du laver din egen opskrift på grød uden gluten, men stadig sikrer din dreng lidt variation i både konsistens og smag.

Normalt vil man ikke anbefale at din dreng slet ikke får gluten, men at du som sagt introducerer det stille og roligt i kosten fra 6 måneders alderen. Hvorvidt du skal tage specielle hensyn, synes jeg vil være relevant at du drøfter med jeres læge:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Faderskab

Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.

Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...

Læs mere i Babylex

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce