Annonce

Annonce

Brev:

Introduktion af gluten og madspørgsmål generelt


7. marts 2014

Alder:
6 mdr.

Introduktion af gluten og madspørgsmål generelt

Kære Helen

Jeg er i øjeblikket selv i gang med en elimineringskur, hvor jeg bl.a. udelukker gluten og mælk og også andre fødevarer fra min mad. Det gør jeg fordi jeg muligvis er intolerant overfor gluten, mælk og desuden noget der hedder histaminintolerance (allergi overfor fødevarer med et stort histaminindhold ) Det er altså ikke en allergi (de kan i hvert fald ikke vise at det er cøliaki) men nærmere en intolerance. Det er meget usikkert det hele, og det er ikke engang sikkert er det er det, jeg har mavegener af.

Men mit spørgsmål går ikke på mig, men på min datter, der er 6½ måned. Jeg har i et tidligere brev spurgt lidt amning og opstart af mad. Jeg har ammet hele tiden og begyndte så småt på mad da hun var 5½ måned. Synes hun nu er godt i gang med majsgrød, hirsegrød og kartoffel/grøntsagsmos og tænker, at jeg nu skal i gang med de glutenholdige kornsorter. Men hvordan……

I din bog og på nettet kan jeg læse to anbefalinger, men derudover er der meget sparsomt med viden på det område. Ift. alm allergi så siger man fuldamning i 4 måneder, men det er lidt anderledes ved gluten ikk?

1) Amme mens de glutenholdige ting bliver introduceret og længst muligt
2) Introducere gluten langsomt og gradvist

Min læge anbefaler, at jeg ikke behandler hende specielt, hun er sund og rask, og som sagt er der ikke påvist noget ved mig. Men det fylder alligevel en del for mig, og jeg vil gerne gøre det så rigtig så muligt…

At amme så lang tid så muligt, har jeg tænkt mig uanset hvad. Jeg bruger dog pt. MME i grøden og i mosen. Ville det være bedre at malke lidt ud og bruge det i stedet – det kan jeg nemlig sagtens?

Hvor lang tid er at amme længst muligt?

Når ...


Annonce

... det er vigtigt at amme samtidig – er det set over en hel dag, eller er det vigtigt at amme lige efter hun f.eks. har fået havregrøden?

Vil det være dumt at introducere MME for hende i en flaske bare en gang i mellem (jeg tænker også på når hun bliver 8-9 måneder) – skal jeg se det som yderst vigtigt at det er modermælk hele tiden?

Jeg spiser som sagt ikke gluten og mælk lige for tiden – har det nogen betydning for min mælk? Til gengæld bruger jeg ris- og soyamælk og kokosmælk – det må spæd og småbørn ikke få, men har det betydning at jeg drikker det?

Og så er det ordene langsomt og gradvist – hvad betyder det? Tror jeg kunne at have brug for, at du specifikt prøvede at lave en plan til mig, for hvordan det skulle være over de næste måneder

Er det f.eks. havregrød hver morgen, 1 gang (2 gange…3 gange) om ugen de første 14 dage, og derefter hver dag (eller hver anden dag) indtil hun er 8 måneder….??? Skal jeg veksle mellem havregrød den ene dag og så majs/hirse/ris/quinoagrød den anden dag og så fremdeles. Hvornår er det bare havregrød hver dag?

Skal jeg starte med havregrød og så derefter introducere øllebrød senere – i så fald hvornår?

Og hvad med andet brød, pasta mm?

Altså hvad betyder langsomt helt præcist?

Hvad ift. almindelig mælk og mælkeprodukter? Nogle specielt jeg skal tænke på der?

Du skriver også om fødevarer som fisk, citrusfrugter og æg - skal jeg introducere det på en bestemt måde? Hvad betyder én af gangen?

Hvis du ikke ved så meget kan du så anbefale nogle steder jeg kan søge viden? Synes nemlig ikke, at de sundhedsplejersker jeg møder ved så meget om det.

Jeg glæder mig til at høre dit svar!

Mange hilsner fra
Maries mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce