Svar: Ikke lyst til varm aftensmad
Kære Mor til 1-årig
Tak for dit brev :)
Det lyder som om at jeres datter har en god appetit og indtil nu har spist rigtig godt og varieret, og egentlig er en pige, som nyder maden og måltiderne. At hun pludselig har mindre lyst til mad, tænker jeg nok handler om hendes alder og den udvikling hun går igennem.
De fleste børn vil naturligt, når de bliver omkring 1 år begynde at spise mere selektivt. Den naturlige lyst til at smage og putte i munden forsvinder, det er langt mere spændende at undersøge maden på anden vis, og det er også spændende at finde ud af, hvad det gør ved jer, når hun lukker munden og skubber tallerkenen væk:)
Og det er rigtig vigtigt at I prøver at tage det stille og roligt, ikke disker op med en masse nye retter i håb om at hun vil spise et eller andet, men holder fast i at det er dejlig mad I laver, og at hun naturligt kan spise det samme som I andre :)
Du har dog ret i at hun jo skal sikres mad og ikke gå sulten i seng, og derfor vil jeg anbefale, at I sammen med jeres mad servere et halvt stykke rugbrød med smør, makrel, torskerogn eller lignende. Noget af det, som I ved at hun er glad for. Der ...
... kan altså være lidt rugbrød og også lidt af jeres kartofler, frikadelle, pasta og andet - hvad I nu skal have at spise.
Når der er lidt rugbrød på tallerkenen, så kan hun gå igang med at spise dette, når maden serveres. Hun lærer på den måde, at det er spisetid, at sidde sammen med jer ved bordet og at man spiser sammen. Hun har således noget at gå igang med. Og stille og roligt vil hun så sandsynligvis smage på lidt af det andet, som også ligger på tallerkenen. I skal sørge for at det er hyggeligt og dejilgt at spise, så hendes lyst til at spise stadig bibeholdes, men prøve ikke at gøre det til enten eller - altså ikke enten hendes mad eller jeres mad, men derimod en kombination, et både og, så hun får mad at spise, men så hun også lærer at spise jeres mad.
En gang imellem skal i naturligvis også lave hendes yndlingsretter som lasagne og spaghetti bolognese - væk fra glasmaden, men i stedet den hjemmelavede og her kan I på samme måde prøve at blande de to ting, så hun stile og roligt kommer over på at spise jeres hjemmelavede mad og oplever at I spiser det samme:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Derfor vælger flere Tiny Tumult – blødt tøj til sensitiv hud
Kender du følelsen, når selv det blødeste tøj ikke er blødt nok til dit barns sensitive hud? Hos Tiny Tumult skaber vi præcis dét, mange forældre leder efter: silkeblødt, ansvarligt produceret børnetøj, der giver dit barn komfort og bevægelsesfrihed – og dig som forælder ro i maven.
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
5. august 2025 | Kost og ernæring | 4 år, 8 mdr.
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget hjælp ang. vores datter E på 4,5...
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...