Brev:
Overgang til ske-mad
Kære Helen,
Jeg er mor til tvillingedrenge på 16 uger, født i 38+0. Jeg er begyndt at glæde mig rigtig meget til at introducere dem til ske-mad, men er lidt i tvivl om hvordan og hvornår.
Jeg ammer dem, men giver dem også et tilskud af mme 1-2 gange i døgnet, gerne i forbindelse med natteamning hvor det virker som om at jeg har mindre mælk (eller muligvis at de er for trætte til at sutte rigtigt).
Iflg min SP skal vi ikke bruge vælling som overgangsmad her fra når de fylder 4 mdr, men øge mængden af mme indtil de er klar til rigtig ske-mad.
Det virker dog mere naturligt på mig at begynde at give dem ris- eller hirsevælling, evt med lidt modermælk og/eller frugtmos i, og om muligt helt lægge mme på hylden. Jeg er også bange for at den øgede brug af flasken vil gøre at de ikke længere vil tage brystet.
De viser allerede fine tegn på at være klar til ske-mad; de er meget interesserede i hvad vi spiser/drikker, de savler meget og de åbner villigt op ...
... når de får d-dråber med ske.
Vi er på ferie i Spanien når de runder deres 17. uge, så under alle omstændigheder vil vi vente til vi kommer hjem. Vi synes dog det kunne være hyggeligt hvis de på ferien kunne opleve at slikke på lidt frugt (som vi holder). Er det en dårlig idé? Der kommer jo også til at være varmere (20-25 grader), så skal vi give dem vand?
Mine konkrete spørgsmål er:
- Skal vi starte når de er 17 uger eller vente til 19 uger, da de er født 2 uger for tidligt?
- Kan vi gå direkte til grød/frugtmos eller skal vi give vælling først? Eller har min SP ret i at vi skal starte med at øge mængden af mme?
- Hvornår kan vi begynde at give dem vand? Skal det koges først, eller kan vi også give dem købevand (kildevand)?
- Må de starte med at smage (slikke) på lidt frugt?
Og så ville det være dejligt med et forslag til daglige måltider, når de begynder på skemad, altså; hvordan skal fordelingen være mellem amning og skemad?
Fine hilsner,
Louise
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
6. marts 2025 | Transport og ferie | 3 mdr.
Kære Helen. Min mand og jeg venter vores første barn og vi er så heldige, at...
Viden om børn:
Øjenbetændelse
Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.
Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.
Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.