Annonce

Annonce

Svar: Din artikel om tryg tilknytning


27. januar 2014

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Julie

Tak for dit brev :)

Jeg var til et seminar med Kari Killén, der nok er det man kan kalde for "Nordens Ekspert" i børn, tilknytning og omsorgssvigt. Hun har i årevis arbejdet og forsket i omsorgssvigt og tilknytning, og hun fortalte at kun 55% af børnene havde en tryg tilknytning - hvis det er rigtigt, så er det skræmmende.

Hun fortalte, at der kommer flere og flere eksempler på følelsesmæssig omsorgssvigt. At det ikke handler om børn der mangler tøj, mad osv. men at det handler om manglende forældre-engagement. Om børn som ikke har tid nok sammen med deres forældre, børn som er alt for meget i institution og som hjemme sidder alt for meget alene - og at det foregår i middelklassen. Hvor man førhen talte om materiel og ernæringsmæssig vanrøgt, som man forholdvis let kunne spotte f.eks. i en skoleklasse, hvor det var tydeligt, hvem der havde årstidsrelevant tøj, madpakke med osv. og hvem der manglede dette, så er der i dag tale om, at det følelsesmæssige mangler. Udadtil kan alt se rigtig fint ud. Og i dag ved vi, at det grundlægende i omsorgssvigt er det følelsesmæssige...

Det er rigtig vigtigt, at vi som forældre ser og anerkender vores børn, at vi bruger tid sammen med dem, og at de føler at vi prioriterer dem og ser dem, som de små mennesker de er. Det er ...


Annonce

... vigtigt, at vi som forældre kan leve os ind i vores barns behov. At vi har en forståelse for, hvad barnet har behov for og har en forståelse for, hvorfor børn gør det de gør - at børn f.eks. ikke er beregnende og udspekulerede.

Kari Killén pointerede også, at når det trods alt går ret godt for børn i dag, så er det ofte fordi børn i dag har flere tilknytningspersoner. De har de primære, som ofte vil være forældrene, men de har også sekundære, som kan være en bedsteforældre, en dagplejer, en pædagog i vuggestuen, en skolelærer eller andre voksne, som tager over og er der for barnet, når forældrene ikke kan være det... men det er jo også meget tankevækkende...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Jeg synes at forældre i dag er rigtig gode forældre og at vi i Danmark tænker rigtig meget på vores børn og vil at vores børn skal have det godt. Når det er sagt, så oplever jeg dog også en tendens til at mange forældre har svært ved at give slip på egne behov for at tilgodese barnet - vi vil ligesom det hele - både os selv og vores barn, og det kan være rigtig svært at få til at gå op i en højere enhed, og jeg synes det er relevant at medtænke, hvad det kan betyde fremover...

Hvis du interesserer dig for tilknytning og teorier omkring det, så vil jeg forslå dig at læse litteratur af Kari Killén og bøger af John Bowlby.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce