Annonce

Annonce

Svar: Spise mere i dagtimerne og skemad


14. januar 2014

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære forvirrede mor

Tak for dit brev :) Og velkommen til - dejligt at høre, at du har fået lyst til at skrive efter at have fulgt lidt med på sidelinjen.

Det lyder rigtig fint med de 800 ml mme dagligt - det er ikke sikkert at han behøver mere end dette. Det du skal holde øje med er at din dreng tisser, at han har gode våde tissebleer og at urinen er klar. Det er også vigtigt at han ikke har forstoppelse og du skal holde øje med om hans laktulose skal justeres eller om der skal ændres lidt i hans flasker, så han måske skal have lidt mere af den syrnede Allomin, som jo har ry for at kunne sætte lidt gang i maven. Det er vigtigt at maven fungerer, hvis han har forstoppelse, vil det naturligt påvirke hans indtag af mælk, som igen vil påvirke til mere forstoppelse, og det er en rigtig dum cirkel.

Det kan være en god idé at du forsøger at skabe en fast rytme for dagen, hvor du ikke presser ham til at tage imod flasken, men prøver at give ham mælk når han feks. skal sove, fordi de fleste børn naturligt gerne vil sutte, for at finde ro. Det at lade mælken indgå som en fast del af hans putteritual kan derfor være en god idé.

Det vil være fint at give flaske ca hver 3.5-4 time, som du beskriver. Ligesom det er fint at forsøge med lidt forskellige produkter, fordi de alle sammen smager forskelligt og han kan naturligt godt blive lidt træt af smagen. Modermælk skifter smag efter hvad man som kvinde spiser, hvor modermælkserstatning smager af det samme og man kan derfor sagtens forestille sig at børn nogle gange bliver trætte af smagen og har brug for lidt nye smagsoplevelser, en ny type mælk.

Det kan være en idé at give ham flaske, der hvor du ønsker han skal sove, så han ikke altid får den i din favn, men så du nu f.eks. lægger ham i seng og giver ham flasken der. Du bør her elevere hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt, det kan du gøre ved at komme en lille pude, et sammenrullet tæppe eller lignende ind under madrassen i hovedenden, så ...


Annonce

... hele madrassen løftes lidt op.

Derudover kan det godt være at din dreng er klar til lidt smagsprøver af grød. Det er her vigtigt at der netop er tale om smagsprøver, så hans mave kan følge med. Og jeg anbefaler at du starter med lidt smagsprøver om dagen f.eks. til frokost. Det kan være lidt risgrød, majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød eller quinoagrød. Du kan starte med en ren grød og senere variere ved at komme lidt frugtmos på som topping (det kan også være med til at holde maven igang). Du bør servere lidt vand af et lille snapseglas eller lignende sammen med grøden. Du kan lave grøden selv eller du kan købe færdige grødprodukter beregnet til børn fra 4 måneder, hvori du kun skal tilsætte kogt vand. Det er praktisk og man kan lave meget lidt af gangen.

En dasplan kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Formiddag 9: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Tilbydes smagsprøver af lidt grød, det vil sige 3-5 skefuld til max ½ dl. grød, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur f.eks. kl 12.30-13 - afhænger af hvor lang en formiddagslur han tager

Eftermiddag 16: Flaske


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Powernapper og tager her dagens 3. lur

(Aften 18: Her introduceres senere lidt grøntsagsmos, men først når skemaden til frokost fungerer godt. Der kan sagtens gå 3 uger endnu)

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske

Midt nat 03: Evt. flaske

Det kan også sagtens være sådan, at han lige nu får flaske først på aftenen og går senere i seng og så får flaske først på natten - det skal du gøre, som det lige nu passer bedst:)

Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og mad". Den guider dig igennem de første smagsprøver, giver dagsplaner, forklare om de forskellige trin frem til mad i hånden, mad i stykker, familiemad osv. Du kan finde opskrifter, slå stort set alle fødevarer op osv.

Håber dette hjælper dig lidt videre, fortsat held og lykke og rigtig god appetit, når I kommer dertil:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce