Annonce

Annonce

Svar: Vågen om natten - 3 år, 3 mdr.


9. januar 2014

Kategori:
Alder:
3 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre fra dig igen :) Jeg er ked af at høre at I mistede barnet i maven og håber at I kommer igennem det så godt som muligt. Det er naturligt en svær situation og noget der påvirker hele jeres lille familie og dermed også jeres dreng - som naturligt ikke kan forholde sig til hvad der sker, som ikke forstår det, men som godt kan registrere jeres følelser og at I lige nu måske har det lidt svært.

Jeg tror dog ikke at det er dette, som gør at jeres dreng lige nu har svært ved at sove og vågner midt nat - forklaringen på dette skal sandsynligvis findes i at hans dagsrytme lige nu varierer en del. Han er i en overgangsperiode med hensyn til middagslur - nogle dage har han brug for den, andre dage springer han den over og det er naturligt svært netop i denne periode - fordi det også påvirke evnen til at overgive sig til søvnen om aftenen og nattesøvnen.

Det er rigtig vigtigt at I forsøger at have et fast stå op tidspunkt hver morgen, så dagen starter til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend, ligesom det vil være rigtig godt, hvis I kan putte ham til samme tid hver aften. Jo mere fast hans stå op tidspunkt og puttetidspunkt er, jo mere vil hans dagssøvn regulere sig ind - måske vil han have brug for en lur og måske vil han så begynde at springe den over flere dage i træk og det er helt fint. Det er fint at I lader ham sove ca 1.5 time de dage, hvor han sover - men ellers skal I forsøge at arbejde på fast stå op tid og puttetid uanset hvad dag på ugen. Det betyder at selvom det måske er dejligt at han sover lidt længere en dag, så er det stadig vigtigt at I står op og starter dagen. Hele dagens rytme vil naturligt spille ind på ...


Annonce

... natten.

Derudover vil det stadig, også selvom han nu er over 3 år gammel, være rigtig fint med et godnatmåltid inden sengetid. Det kan være en portion grød, en grovbolle, en banan eller lidt rester fra aftensmaden - en frikadelle og et stykke rugbrød eller lignende, evt. sammen med en kop mælk. Det at få lidt mad i maven, som en del af det at skulle sove, kan give god ro og kan samtidig sikre, at han ikke vågner om natten, fordi han er sulten eller tørstig.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

En aftenrytme kan være sådan, at I f.eks. spiser aftensmad kl 18, herefter kan han komme i bad, gøres klar til natten med ren ble, nattøj osv. Så kan han få et godnatmåltid i køkkenet omkring kl 19.30, få børstet tænder og blive puttet omkrig kl 20 med godnathistorie, puttebamse, sang eller lignende. Hans søvnbehov er ca 12 timer i døgnet - det betyder at hvis han puttes kl 20 og står op kl 8, så vil han sandsynligvis kunne springe middagsluren over, men hvis han starter dagen omkring kl 7, så vil han have brug for en middagslur på ca 1 time. Det kan måske være med til at give lidt idé om, hvad I kan forvente af ham lige nu...

I skal være opmærksom på om han nogle gange powernapper i bilen på vej hjem fra børnehave. Hvis han falder i søvn på vej hjem, så kan det være forklaringen på at han vågner om natten. Det er sådan at søvn der ligger sent om eftermiddagen i denne alder kan "æde" af nattesøvnen, så barnet enten bliver meget svær at få i seng, står meget tidligt op eller får en vågenperiode midt om natten. Prøv derfor om I kan undgå at han falder i søvn på vej hjem - har han tendens til det, så er det bedre at han får en lille middagslur og sover midt på dagen.

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham - og stort knus med på vejen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kæledyr og børn

I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.

Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...

Læs mere i Babylex

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce