Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til søvn hos 16. mdr. tvillingepige


4. januar 2014

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære forældre

Tak for jeres brev og hvor dejligt at høre, at det går lidt bedre hos jer og at jeres børn nogle gange faktisk ligger og hygger sig, når de skal sove :)

Det er en rigtig fin måde I gør det på, der er ikke noget der, som umiddelbart skal ændres og det lyder trygt. Det er også rigtig godt, at I forsøger med en puttebamse, putteklud eller lignende - det virker for jeres dreng og måske kommer det også til at virke for jeres datter, det må tiden vise. Børn er ofte mellem 12-18 måneder når de tager en sådan substitut til sig og måske har jeres datter blot brug for lidt mere tid, før hun finder ud af at det er rart med en bamse ...

I skal naturligvis sikre jer, at hun ikke græder og er ked af det, urolig, fordi hun har ondt. Det at hun accepterer at blive lagt ned, men græder når hun har ligget lidt - og at hun stopper, så snart hun kommer på højkant, kan godt tyde på væske i mellemøret og det kan derfor være en idé at få hendes ører tjekket.

I kan også prøve at elvere hendes hovedgærde lidt, så hun ikke ligger helt fladt. Det kan I gøre ved at komme en lille ude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under madrassen, så selve madrassen hæves lidt op.

Har hun en god juniordyne, som hun kan putte sig med? Har hun evt. en hovedpude? Normalt skal børn ikke tilbydes hovedpude, før de er så store, at de selv beder om det (ofte omkring 2 år), men måske vil hun have glæde af en tynd babypude... bare en tanke. Det er vigtigt, at hun netop føler at hun "kan putte sig", når hun kommer i seng og derfor nyder at skulle være i sengen:)

Det er fint med mælken lidt endnu - men kan I evt. skifte til en drypfri kop med lidt vand, som hun kan ligge med selv. Det kan måske også være med til at berolige og betrygge, hvis hun kan ligge med den. Måske kan det hjælpe hende til bedre at finde ro, når hun skal sove. Hun må godt få 200 ml vand i en drypfri kop, hvis det kan hjælpe hende til at slappe mere af og bedre kunne ligge i sengen.

Og så tænker jeg også - kan hun mon have natteskræk? Det er sådan at ...


Annonce

... vores søvn består af forskellige stadier, - vi slumrer ind, sover let, sover dybere og dybt og sover lettere igen og ind imellem disse bølger af let og dyb søvn, ligger periodevist REM-søvn som er vores drømme søvn.

Hvis man har mareridt, så opstår dette under REM søvnen og børn er ofte mellem 3-5 år, når de har mareridt, men det kan godt opstå tidligere. Det ses ofte hen mod morgenstunden og når barnet vågner med mareridt, så er det tydeligt ked af det, det græder, kalder på mor og far, sidder op og vil gerne op, trøstes og holdes om. Det har tydeligt brug for mors og fars nærhed og fysiske kontakt.

Sådan er det ikke, hvis der er tale om natteskræk - som jeres datter måske har. Natteskræk opstår i den dybeste søvn og det betyder at barnet sover, når det har anfald af natteskræk. Når barnet har natteskræk, så vågner det med et skrig og det kalder ikke - og når man kommer ind til barnet, så sidder det ofte op, har måske åbne øjne, men taler usammenhængende og virker konfust. Natteskræk opstår ofte omkring 1.5 års alderen, men kan sagtens komme før - og det er meget typisk at barnet ikke vil trøstes. I skubbes væk, hun vil ikke lade jer holde om hende, men hun vil protestere - og det er også meget typisk, at barnet har natteskræk først på natten - ofte et sted mellem kl 22 og 02 ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis jeres datter har natteskræk, så skal hun som udgangspunkt ikke tages op og ikke vækkes, men skal hjælpes videre i søvnen med så lidt aktivitet og snak som muligt - netop fordi hun sover, når anfaldet opstår. Det er derfor en god idé at hjælpe hende med at blive lagt ned igen, få dynen om sig, blive kærtegnet og lullet videre i søvnen... Hvis hun når at vågne, så vil det være godt at tage hende ud af rummet, få ro på hende (det kan godt tage lidt tid) og når hun så atter er klar, så putte hende i seng igen, hvorefter hun så ofte vil kunne sove et længere søvnstræk.

Jeg håber at I kan bruge dette lidt videre ... om ikke at andet måske en forklaring på, hvad der foregår hos jer:)

Rigtig meget held og lykke med dem begge fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce