Svar: Ammenedtrapning
Kære Anne Louise
Tak for dit brev og alle dine tanker - jeg vil naturligvis meget gerne give dig lidt tanker med retur:)
De flestet børn har brug for at få mælk sen aften - også selvom de ikke behøver det når de er små, så ændrer dette behov sig. Det skyldes at i takt med at deres indtag af skemad og rigtig mad sættes op i løbet af dagen og amningerne om dagen trappes ud, så er amningen sen aften nødvendig - den sikrer deres væskebehov, som er naturligt stort. Men der er naturligvis ikke regler uden undtagelse og det kan godt være at jeres datter kan undvære den sene aftenamning, det må tiden vise:)
Som det er lige nu, så får hun flaske kl 19.30-20 og ammes så både kl 04 og 06 - og det er helt okay. Faktisk tænker jeg at det vil være rigtig fint at I lige nu bibeholder disse to amninger, fordi hun så så sover lidt længere og samtidig netop får det ekstra ammemåltid. Og det lyder ikke som om at mælkeindtaget tidlig morgen påvirker hendes indtag af morgengrød og så er det fint.
Du må godt slå morgengrøden og formiddagsmåltidet sammen, så hun får grød og også frugt til morgenmad og så ammes kl 9, før hun puttes til formiddagslur. Og når hun så bliver 7 måneder, så vil det være rigtig fint at fjerne formiddagsamningen og i stedet tilbyde hende lidt frugtmos, frisk frugt i hånden osv. her. Så hendes mellemmåltid erstatter altså formiddagsamningen på sigt.
Hun vil sandsynligvis have brug for mælk inden sin middagslur - men det fremgår ikke af din dagsplan - det kan være bryst eller flaske. Hvis hun ikke får mælk her, så er du nødt til at bibeholde amningen om eftermiddagen. Ellers vil det normalt være amningen om eftermiddagen der fjernes og i stedet erstattes med et mellemmåltid.
Jeg anbefaler normalt fire amninger i 7 måneders alderen, og at de ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Når de ligger her, så giver de plads til den rigtig mad og derudover er det jævnt fordelt over døgnet, så væskebehov dækkes sufficient. Men hvis dette ikke fungerer hos jer, så ...
... kan de også ligge meget tidlig morgen, tidlig morgen, eftermiddag og aften. Du skal gøre det som fungerer og hvis bare hun får sine fire amninger (eller flasker), så hendes behov for væske dækkes den vej igennem + det hun kan drikke af en kop, så er det fint - altså så længe hun også spiser fastere føde og det hele går op i en højere enhed:)
Når hun bliver 8-9 måneder, så vil 3 amninger (eller flasker) ofte være passende og de vil normalt ligge inden middagslur, aften og sen aften. Hos jer vil det måske fungere bedre hvis de er helt væk fra dagen, så hun ammes eller får flaske aften, meget tidlig morgen og tidlig morgen. Inden middagsluren kan hun så tilbydes mælk af en kop...
Og når hun bliver 10 måneder vil 2 amninger (eller flaske) ofte være passende og her kan du så amme eller give flaske aften og meget tidlig morgen :)
Mellemmåltiderne skal om dagen erstatte amningerne, så hun ikke er sulten eller tørstig, når hun puttes - og i første omgang altså om formiddagen. Det vil her være en god idé at du sætter hende i barnevognen og triller hende en tur. Lad hende sidde op og kikke på verden og læg hende først ned, når hun er parat :)
Da hun har en sut og er glad for den, så put hende med sutten i løbet af dagen, så den er en naturlig del af hendes putteritual. Koble evt. sutten med en putteklud, som hun bedre kan putte sig med og som virker lidt ligesom, når hun ligger i din favn.
Du kan overveje om hun vil have glæde af en kørepose - en voksi, duni-duo, slee-bee, drømmepose og hvad de nu alle sammen hedder. Der findes mange forskelligt og i mange forskellige kvaliteter og priser. Det kan måske være en erstatning for både slyngevugge og favn - hun vil stadig føle sig puttet og føle sig omsluttet, men vil naturligt lære at sove i sin barnevogn i sin pose. Og så er det generelt en rigtig god idé at gøre det til en vane at trille hende en tur dagligt, så hun lærer at sove i sin vogn og føler sig helt tryg ved dette :)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder