Svar: Gør jeg hende en bjørnetjenste?
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det anbefales at børn i 1-3 års alderen går over til at drikke letmælk. Indholdet af kalk, vitaminer osv. er ens - det er kun fedtindholdet der er forskelligt.
Det anbefales også at variere de forskellige typer af fedtstof du giver din datter. Det vil således være rigtig fint at du bruger smør, smørbareprodukter, plantemargarine og lignende på brødet, ligesom hun også meget gerne må få forskellige olier. Prøv generelt at variere jeres brug af forskellige fedtstoffer i hverdagen, når du laver mad.
Med hensyn til "fedt til hjernen", så er det især de flerumættede fedtsyrer som Omega 3, vi har brug for. Disse fedtsyrer findes især i fede fisk. Omega-3 fedtsyrer er livsnødvendige for os mennesker, og vi skal have dem tilført via kosten. Derfor er det vigtigt at du lærer din datter at spise fisk og giver hende fisk flere gange om ugen. ...
...
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser fisk og fiskeprodukter frem for fiskeolie-tilskud. Når vi spiser "frisk fisk", så får vi ud over omega-3 også vigtige vitaminer og mineraler som D-vitamin, jod og selen. "Frisk fisk" er f.eks. også fiskeprodukter som makrel i tomat, fiskefrikadeller, marinerede sild og torskerogn.
Det fedt vi får fra kød og mejeriprodukter skal vi have mindre af. Det kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Derfor anbefales det at vi erstatter noget af dette fedt med planteolier og fisk.
Så mit svar til dig vil være, at det er godt at du er opmærksom på at din datter stadig skal have fedt. Det anbefales dog at du giver hende letmælk og letmælksprodukter, det vil sige med 1.5% fedtindhold og så vil det være rigtig godt at du varierer hendes indtag af forskellige fedttyper - og f.eks. giver hende fisk :)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Tommelfinger - sutte på
Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.
At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder