Svar: Mad, udvikling og tryghed
Kære Maria
Tak for dit brev og alle dine tanker :) Jeg vil forsøge at besvare dine spørgsmål i den rækkefølge de stilles.
Det lyder super fint med måden Bertram bevæger sig rundt på. Han både kravler, kryber, mave-kravler som en lille soldat:), rejser sig, går rundt ved tingene osv. Han lyder til at være rigtig godt igang motorisk og således til at være helt med. Ikke grund til bekymring :)
Du kan hjælpe ham ved at give ham et par små kravlesko eller anden form for skridsikre sko, pre-walkers og lignende. Du kan også hjælpe ham med et par skridsikre knæbeskyttere se gobabygo.dk :)
Det er, som du har læst at jeg også har skrevet til andre, helt naturligt at alt mad ikke længere kommer i munden, men i stedet havner alle andre steder. Og det er super fint, at du netop forsøger at opfordre ham til at komme maden i munden "ind i munden skat, mmm mam mam, smager godt" osv. så fokus bliver på det, du gerne vil have ham til i stedet på det, som han gør forkert.
Det vil også være en rigtig god idé at du nu lærer ham at spise med gaffel og du må gerne bruge to gafler, så du hele tiden skifter - sætter mad på den ene gaffel, giver ham den i hånden, imens han spiser, så sætter du mad på den anden, I bytter osv. Og hvis han så selv vil prøve at sætte mad på, så spejler han sig i dig og lærer af at se, hvordan du gør :)
Altså mødre i mødregrupper! Det kan være så godt, men det kan også være rigtig skidt for det er så synd, hvis mødre gør andre mødre usikre! der er absolut ikke noget i vejen med måden din dreng reagerer på. Faktisk er det tegn på en sund og god tilknytning at han netop bruger dig - putter sig ind til dig, bliver tanket op hos sin base, for derefter at turde udforske verden igen. Det er ikke tegn på at han er utryg - tværtimod!
Hvis du ikke allerede er stødt på Bowlby i din uddannelse, så kommer du højst sandsynligt til det. John Bowlby har lavet banebrydende forskning omkring tilknytning.
Et barn der har en tryg tilknytning kan bruge sine forældre som en sikker og tryg base. Forældrene er til rådighed, når barnet har brug for dem og de er modtagelige overfor de signaler barnet sender. ...
... Barnet bliver aflæst, beroliget, betrygget, når det har brug for det og hjælpes også til at udforske verden, når det har brug for det. Altså præcist det du beskriver og jeg tænker at han er helt tryg ved og måske har en spirende bevidsthed om at I er der og at han derfor godt kan sidde og hygge på sit værelse. Han er "ikke ladt alene", men begynder så småt at få lidt fornemmelse for at I kun går kortvarigt, så kommer I tilbage igen.
Og børn der har en tryg tilknytning, møder verden med tillid, fordi de af deres forældre altid er blevet mødt tillidsfuldt – de ved, at mor og/eller far vil reagere og hjælpe, hvis de har brug for f.eks. trøst.
Et trygt tilknyttet barn, der sidder sammen med f.eks. sin mor og en fremmede i et lokale, vil være undersøgende og tilfreds med at være der, fordi mor (den sikre base) er der. Og barnet vil også kunne engagere sig i den fremmede. Når mor forlader lokalet, så vil barnet blive oprigtigt ked af det, som tegn på, at det savner sin mor, og når mor vender tilbage, så vil barnet tydeligt være glad for genforeningen. Det vil smile til mor, snakke med mor, og vil putte sig ind til mor, nogle gange flere gange. Og når barnet er beroliget, vil det vende tilbage og udforske rummet, legetøjet osv. igen.
Det er således helt naturligt, at din dreng, når I kommer nye steder eller fremmede nærmer sig, at han lige trækker sig, putter sig ind til dig osv. og nogle gange gør det flere gange - hvorefter han så er parat til at møde verden igen.
Med hensyn til amning og mælkebehov, så vil din dreng være dækket ind, hvis han fra 1 års alderen får mellem 350-500 ml mælk dagligt. Det kan være 1-2 amninger + lidt mælk af en kop, lidt yoghurt og også den mælk, som naturligt indgår i madlavningen. Han behøver ikke nå op på 500 ml hver dag, hvis han får mellem 350-500 ml, så er han dækket ind. Du behøver således ikke give ham mælk til alle måltider, faktisk er det rigtig godt hvis han også får vand - vand er den bedste tørstslukker og det er rigtig godt og vigtigt at han lærer at drikke vand og derfor godt, at han er glad for vand :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Ører - øreproblemer hos baby og børn
Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.
Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.