Annonce

Annonce

Svar: Tudeprinsesse


7. november 2004

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære du

Det er meget svært ud fra dit brev at konkludere, hvorfor din datter er så tryghedssøgende som hun er. Det kan være nemmere at vurdere, hvis man kender jer. Jeg vil dog komme med lidt tanker omkring det, som du så kan overveje og så må du selv vælge fra og til.

For det første, så handler det om tryghed. Hvordan er du overfor din datter, lytter du og reagerer du når hun er ked af det, eller er det nogen gange sådan at hun får 'lov til at hyle', så hun som du skriver lærer at du ikke hopper og springer.

Jeg spørger fordi jeg tror på at det er helt elementært for børns udvikling af tryghed og tillid, at man fra de er helt små reagerer, når de græder. Gråd er en udtryksmåde, barnet fortæller at det er ked af det, at noget ikke er som det skal være, det beder om hjælp til at få løst sit problem. Når man som forældre reagerer på barnets gråd, så lærer det at man lytter til det og reagerer på det signaler og at man gerne vil hjælpe.

Med hensyn til seperationsangst, så kan det også være det er gør sig gældende. Det ses hos nogle børn i din datters aldere, at de bliver lidt mere reserverede, men for mange begynder det først, når barnet begynder at kravle, eller lige før. Mange børn reagerer med gråd i den periode, hvor de endnu ikke er i stand til at følge med, når mor går ind i et andet rum og gråden stopper, efterhånden som barnet motorisk er i stand til at følge efter.

En tredie ting er at du skal tænke over, hvordan du selv ...


Annonce

... virker i din mimik og fremtoning. Hvis du tager tingene roligt og ikke virker bekymret, så lærer din datter dette fra dig. Hun bruger dig som rollemodel. Det er lidt på samme måde, som når barnet begynder at lære at gå, tager et par skridt og falder. Kigger på mor, er måske lige ved at græde og hvis mor siger 'uha, slog du dig' så græder barnet, men hvis mor siger 'hovsa, op igen', så kommer barnet videre.

En fjerde ting til overvejelse er at du tænker over hvordan du selv er i større forsamlinger og hvordan far er. Hører I selv til dem der taler først og generelt er meget synlige i forsamlinger, eller hører I til de personer, der lige skal se andre folk an, før I selv kommer på banen? Børn ligner jo deres forældre og hører I til de mere forsigtige, så er det jo ikke så unaturligt at jeres datter også gør det.

At være genert er meget almindeligt og hvis du oplever din datter som den generte type, så forsøg, især i tiden fremover hvor hun bliver ældre, ikke at sige 'nå, bliver du helt genert nu' eller 'lad nu være med at være så genert'. På den måde fastholder du din datter i rollen som 'den generte'.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Lad også være med at sammenligne hende med andre børn, med bemærkninger som 'se den anden pige, hvor hun kan...' eller 'du kan da også løbe hen til de andre børn'. Tak hende i stedet ved hånden og hjælp hende, vis hende hvordan.

Her var lidt at tænke over, håber at noget af det hjælper jer lidt videre. Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annonce