Annonce

Annonce

Svar: Belønning


29. august 2013

Kategori:
Alder:
3 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Mette

Tak for dit brev :)

Først - så er jeg rigtig glad for at have fulgt med i jeres familie gennem flere år, og jeg ved at I er rigtig gode forældre. I vil jeres børn det bedste og gør jer rigtig mange gode overvejelser omkring deres opvækst, trivsel og udvikling. Så egentlig tror jeg ikke at I skælder meget ud, jeg tænker blot, at I måske i en periode skal prøve at fokusere på alt det gode jeres ældste dreng gør, alt det I gerne vil have mere af. For når man har to drenge, der let kommer i konflikt, så bliver fokus ofte på at "nu er der ballade igen" og det er næsten ikke til at holde ud - for vi vil jo så gerne hygge os sammen, og vi voksne har jo ofte glædet os til at nu kan vi endelig være sammen alle sammen og have det rart - og så er det bare ikke rart, fordi børnene hele tiden har konflikter...

Og naturligvis skal I sætte grænser og have regler. Regler er vigtige, for de giver også retfærdighed mellem søskende og naturligvis skal storebror stoppes, når og hvis han bevidst gør noget, som gør ondt på lillebror.

Prøv at spørge storebror, hvad der skal til, for at han begynder at høre efter - prøv at tale med ham på et tidspunkt, hvor der er ro på og hvor I tænker det kan lade sig gøre at tage en lille snak om, hvordan I har det hos jer. I kan godt prøve at tale med ham om, hvad han selv synes vil være "rimelig straf", hvis man ikke opfører sig ordenligt - og hvordan det også skal fungerer med modsatte fortegn, hvad hvis han synes at I voksne ikke opfører jer pænt...? Faktisk kan fireårige være ret gode til at sætte ord på disse ting og nogle gange kan det hjælpe at spørge ind til, hvorfor de er "Rasmus modsat" og hvordan alle kan finde ud af at være sammen på en hyggelig måde.

Og ja - belønning kan nogle gange være en god idé og andre gange ikke. For nogle børn virker det motiverende, hvis man kan samle på "stjerner" eller andet og det så til sidst udløser en tur i biografen eller lignende. For andre børn bliver det hurtigt til "hvad får jeg får det?" eller "får jeg så en stjerne?" og hvor de så pludselig ikke kan hjælpe eller deltage i familien uden at få noget for det - hvor jeg jo et eller andet sted synes man skal hjælpe ...


Annonce

... hinanden fordi man er familie...

Så belønningssystemet afhænger af, hvad det er der er tale om, hvad det er han skal gøre og hvad han får ...

For en fireårig, så vil det være meget svært at forholde sig til at man får "slik på lørdag", hvis man har opførst sig pænt om tirsdagen ... og hvad så hvis man onsdag gjorde noget forkert, mister man så slikket om lørdagen eller...?:)

En belønning skal helst falde med det samme - f.eks. en stjerne der sættes på et stykke papir, en mønt der kommes i en sparegris eller hvad I nu kan finde på. Barnet skal selv kunne finde klistermærket, sætte det på papiret osv. så det at samle på stjerner er en del af målet. Og når hele papiret er fyldt, så udløser det noget, som barnet gerne vil have.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Men når det er sagt, så tænker jeg også at belønning jo også er at blive set - og at det ikke nødvendigvis handler om at få gaver eller andet, men om at vi husker at sige "hvor er det dejligt, når du hjælper mig" eller "jeg nyder sådan at lave det her sammen med dig" eller "jeg bliver så glad, når vi to..." osv.

Og nogle gange, så tænker jeg også at vi kan hjælpe vores børn med at fokusere på de ting, som ligger længere fremme tidsmæssigt - og ikke det vil skal lige nu. Faktisk kan det nogle gange være rigtig godt f.eks. at sige "hvis du skynder dig at børste tænder, så kan du nå at få godnathistorie" eller det kan være "hvis du spiser lidt af din kartoffel, så kan du få en frikadelle mere". Og i princippet kan I sagtens bruge det på de ting du fortæller ofte giver udfordringer i jeres hverdag - I kan f.eks. godt sige "hvis du skynder dig med tøjet, så kan vi nå at spise morgenmad sammen", "hvis vi lige hjælper hinanden med oprydningen, så kan vi spise bagefter". Belønningen kan altså nogle gange sagtens være noget der alligevel skal ske eller noget, som barnet gerne vil - f.eks. have en frikadelle mere, men barnet skal lige gøre en lille ting først, så kan det blive som barnet gerne vil. Og det er langt bedre at formulere tingene på denne måde, det gør hverdagen meget lettere for mange og en stor del af konflikterne kan undgås.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Frugtmos og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Åhh, det er altså skønt at starte ugen med et svar fra dig ;) Tusind tak!

Og ha en rigtig god uge

Fra en førstegangs mor


Annonce