Annonce

Annonce

Svar: Døgnrytme og fest om natten


5. august 2013

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Annette

Tillykke med den lille pige, tak for dit brev og velkommen til:)

Vi har alle sammen en indre rytme, det der også kaldes vores cirkadiske rytme eller vores indre ur. Det er vores cyklus, det er den der bestemmer hvornår vi er trætte, hvornår vi er vågne, føler os sultne osv. Denne rytme styres af mange ting og den følger ofte et bestemt mønster - niveauet af hormoner er forskelligt efter tidspunktet på døgnet, vores kropstemperatur varierer, hvornår vi går på toilettet følger et bestemt mønster, vores appetit følger et bestemt mønster osv. Det er altså ikke tilfældigt, hvornår vi føler os trætte, udhvilede, sultne osv.

Hos et spædbarn er der ofte ikke nogen rigtig rytme. De første par uger, kan man dog godt fornemme at barnet måske er mere aktivt om aftenen, hvis det også har været det i maven, så den rytme barnet har haft i maven, - hvor det f.eks. har været aktivt, når mor har lagt sig til at hvile - ja det følger de første uger efter fødslen. Men rytme som vi har, skal barnet stille og roligt hjælpes til. Derfor er det en rigtig god idé at I forsøger at være aktive omkring jeres datter om dagen og hjælper hende med at finde ud af at sove om natten.

Lys spiller ind på aktivitet og mørke spiller ind på søvn. Derfor er det en god idé at I om dagen f.eks. trækker gardinerne fra og lader dagslyset komme ind i rummet, når det er tid til at vågne, ligesom det vil være rigtig fint at trække gardinerne for om aftenen, for at skabe mere mørke og dermed hjælpe hende til at falde i søvn. På samme måde vil det være rigtig godt at I om natten, så vidt muligt ikke tænder lys, ikke er aktive, synger, vugger, snakker, skifter hende osv. Hvis hun har afføring er I naturligvis nødt til at skifte hende, men en tisseble må hun gerne sove med. Jo mindre lys I kan tænde om ...


Annonce

... natten, jo bedre vil det være. Og det samme gælder aktiviteter omkring hende. Hun skal på den måde lære at det er om natten man sover og om dagen man er aktiv:)

Når hun skal have flaske om natten, vil det på samme måde være en rigtig god idé at du ikke tænder for meget lys. Måske kan du finde en meget svagt lysende natlampe, som giver lys nok til at du kan give hende mælk, men som ikke vækker hende unødigt.

I løbet af de næste uger kan I begynde at skabe lidt mere struktur i hverdagen forstået på den måde, at I kan skabe lidt genkendelighed omkring putning. Det vil være helt naturligt at hun allerede nu får mælk, som en fast del af sit putteritual. Det vil også være rigtig godt at I f.eks. svøber hende, putter hende med en sut, kærtegner hende på en bestemt måde, måske triller eller vugger hende lidt, så hun lulles i søvn - og hvor I gør det samme, hver gang hun skal sove. På den måde skabe I genkendelighed og dermed tryghed og hun lærer at det er nu at hun skal sove og vil derfor lettere kunne finde roen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og når hun bliver 3-4 måneder, vil det være rigtig fint at arbejde på en rytme, hvor hun hjælpes til at sove 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen eller først på aftenen. I takt med at hun også begynder med skemad, så vil der naturligt komme mere rytme ind i løbet af dagen, fordi det er vigtigt med nogenlunde faste spisetider osv. så på den måde arbejder tiden også for jer, - men lidt skal I altså også gøre selv :)

Jeg vil anbefale dig at læse min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse om søvnen hos spædbarnet og hvordan søvnen ændrer sig i takt med at jeres datter bliver ældre, hvad I kan forvente i forskellige aldre og hvad I kan arbejde med.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce