Annonce

Annonce

Svar: Temperamentsfuldt barn - 4 mdr.


9. juli 2013

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Anja

Tak for dit brev :)

Det er dejligt at høre at jeres dreng er undersøgt og at lægerne har sagt, at han ikke har ondt - så langt så godt, så ved du jo det. Hvis han, som du tænker, er særligt sensitiv eller det man kalder for en high need baby, så skal du naturligvis forholde dig til det - og nej, ingen af delene er noget man vokser fra, men billedet ændrer sig og det er ikke sådan at din dreng vil græde og være voldsomt temperamentsfuld altid - faktisk er der tale om rigtigt skønne børn - uanset om de er særligt sensitive eller high need:)

Særligt sensitive børn er børn, der bearbejder indtryk med større dybde. De reagerer ofte med særlig følsomhed over for lyde, synsindtryk og berøring. De påvirkes tydeligt af større forsamlinger og reagerer også, hvis der er støj fra radio, tv, køkkenmaskiner eller andet. De bryder sig ikke om tøj, der kradser, og reagerer også meget let på berøring.

De særligt sensitive børn bliver let påvirkede af andres følelser, - hvis du er ked af det, stresset, mangler overskud - så bliver din dreng også mere ked af det og urolig. Og modsat - hvis du er rolig, glad og i harmoni, så vil dette også påvirke ham, så han bliver gladere - han vil reagere tydeligt og hurtigere end andre på de følelser som omgivelserne udtrykker. Disse børn vil ofte have meget let til tåre, til vrede og frustration, men de vil også have meget let ved at lade sig begejstre og kan bryde ud i den dejligste latter - og det er også ofte meget tænksomme børn.

Når man er særligt sensitiv, så er man bærer af et gen for særlig sensitivitet. Det er altså medfødt og ikke noget man vokser fra. Det bedste du kan gøre er at forsøge at skabe nogenlunde fast rammer og rutiner. Jo mere genkendelighed, jo mere ro. Særligt sensitive børn har brug for tid til at tilpasse sig nye situationer. De trives overvejende bedst med en forudsigelighed, så de ved, hvad de kan forvente og hvornår. Sker der for store ændringer eller for store skift i hverdagen, vil din dreng begynde at græde.

Det er lidt anderledes med high need babies. Dette begreb dækker over spædbørn, som på én gang både er super-sensitive, intense, krævende, svære at tilfredsstille, svære at få til at spise og svære at få til at sove. De pylrer, hænger på armen og vil samtidig ikke være i favn ...

High need-babyer har et meget højt aktivitetsniveau og er utrolig meget på. Det betyder, at de er særligt opmærksomme på, hvad der sker omkring dem. De bliver meget let forstyrret, lader sig ofte distrahere og kan have svært ved at koncentrere sig om en ting ad gangen. F.eks. ...


Annonce

... når de skal spise - jeres dreng vil måske ikke tage imod flasken, han afviser den, men I nøder ham af flere gange og pludselig tager han imod og sluger 150 ml - og I tænker "du er jo sulten, hvorfor stritter du imod?!".

High need babies græder ofte også mere end andre børn og deres gråd er mere intens og vedholdende. Og på samme måde er de også mere glade, når de er i godt humør - faktisk virker det oftet som om at de enten græder voldsomt eller griner hjerteligt, der er ligesom ikke nogen mellemvej. Der er stor udtryksfuldhed i deres følelser, og det virker ofte, som om de føler ting dybere og derfor reagerer mere kraftfuldt.

Disse børn sover ofte også mindre end andre børn på samme alder. De har svært ved at overgive sig til søvnen og de har svært ved at sove - søvnen bliver ofte afbrudt. Og de har brug for stor fysisk kontakt og nærhed for at sove. Disse børn accepterer sjældent en substitut for mor – det er mors favn, mors nærhed, der virker. Og samtidig så vil disse børn ofte også have protester mod at blive holdt. Hvor de fleste børn vil putte sig ind til deres mor eller far og falde helt til ro omsluttet af forældrenes arme, så vil high need babyer ofte ikke putte sig. De stritter imod, vil ofte heller ikke lade sig svøbe, men græder og protesterer højlydt, når du prøver at samle dem og putte dem enten med dine arme eller i et klæde.

High need babier er følsomme overfor forandringer og reagerer med gråd, hvis der er mange skift i hverdagen - men de trives samtidig ikke hvis dagen i dag ligner dagen i går. Det er mange forskellige ting der hjælper og trøster fra dag til dag, så det der virker den ene dag, virker pludselig ikke den næste - og det er en ekstra udfordring for forældre, at finde ud af, hvad der mon vil fungere bedst for barnet.

Jeg tænker at det kan hjælpe dig at læse lidt om disse børn - både de særligt sensitive og dem man kalder high need babies og der er flere muligheder:


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

"Helens bog om gråd og trøst" - i den beskriver jeg gråd hos børn i alderen 0-4 år og hvordan vi kan trøste dem. Og jeg kommer også ind på de særligt sensitive børn og high need babies, børn med kolik osv.

"Særligt sensitive børn" af Elaine Aron. Du finder den i min bogguide under "udvikling".

"Signal stærke børn" af Anja Sigvard Nielsen. En helt ny bog, som jeg endnu ikke har nået at læse ...

"Babykaos" af Tine Schrøder Lunøe. Du finder den i min bogguide under "personlige beretninger". Se også hjemmesiden af samme navn.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak igen for dine altid gode råd!! Herhjemme er du "Hende net-fidusen med de gode råd", som min mand kalder dig med stor veneration - hehe ;)

Hilsen familien fra Frederiksberg


Annonce