Annonce

Annonce

Svar: Finde ro i kroppen


4. juli 2013

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev :)

Det lyder fint med de ca 850 ml mme dagligt - Arthur har jo sandsynligvis taget på de sidste uger og i takt med at hans vægt øges, så øges hans indtag naturligt også. Hvis I ikke er i DK på sommerferie, så er der jo også rigtig varmt, hvor I bor og derfor kan hans indtag af mælk/væske godt være lidt højere end det normalt udregnede behov :)

Låsninger i skulder og nakke kan naturligvis give smerter og gøre at han sover dårligt. Det samme kan maveproblemer, forstoppelse osv. og det er rigtig godt at du forsøger at få dette behandlet, så han får hjælp og ikke har ondt. Måske har han brug for smertestillende? Måske kan du prøve med sukkervand, hvis han bliver rigtigt ked af det og virker til at have ondt. Ganske lidt måske bare 25 ml kan virke smertestillende og give ro. Blandingsforhold 1 tsk sukker i 100 ml kogt afkølet vand. Du kan i første omgang prøve at give ham lidt på en teske og samtidig give ham en sut, for at se om det får ham til at slappe af, så han bedre kan overgive sig til søvnen.

Man skal normalt ikke give raske børn kogt vand eller sukkervand - de skal have mælk, fordi de derigennem får næring og der er ingen næring i vand. Din dreng får dog flaske og han spiser normalt rigtig godt og mere end hans udregnede behov og samtidig bor I varmt - og derfor kan det faktisk være okay at prøve med lidt vand. Og netop sukkervand kan virke smertestillende. Man bruger det f.eks. på for tidligt fødte børn, når de skal have taget blodprøver.

Derudover tænker jeg at nogle børn har en meget aktiv mororefleks - det er deres faldrefleks, den der gør at man lige spjætter, har fornemmelsen for at falde, lige der, hvor man er ved at falde i søvn - du kender det sikkert fra dig selv? Når det sker hos os voksne, så mærker vi at kroppen spjætter og derefter sover vi videre, men hos små børn vil deres spjæt ofte være så voldsomt, at de vækkes, bliver kede af det og har svært ved at sove igen.

Her kan det ofte hjælpe at svøbe barnet. Det kan være i et rigtigt svøb, det kan også være i en voksipose, duni-duo, slee-bee og hvad de nu alle sammen hedder. Det at være svøbt kan give barnet en fysisk ro. Han vil føle sig omsluttet og når han spjætter, så støder han ind i klædet og hans spjæt bliver derfor mindre voldsomme, hvorfor han så også bedre vil kunne sove. Jo varmere det er hvor han sover, jo mindre kan du naturligvis svøbe ham.

Nogle gange vil det hjælpe at svøbe ham, der hvor han skal falde i søvn, han kan ...


Annonce

... bedre overgive sig til søvnen og når han sover godt, så kan du løsne svøbet, så han ikke får det for varmt.

Andre gange kan det være en bedre løsning at du lægger dig med ham og lader ham falde i søvn i din seng, med din nærhed, så du med dine hænder, giver ham den ro, som er nødvendig indtil han sover helt og kan slappe af i kroppen. Når du langsomt flytter dig fra ham og lader ham sove videre, så skal du naturligvis sikre at han ikke kan trille ud af din seng. Selvom han er ganske lille stadigvæk, så vil han lige pludselig godt kunne trille og må naturligt ikke kunne komme til skade.

Nogle børn har glæde af at ligge i en hængevugge, slyngevugge og lignende. Den kan omslutte dem, så de føler sig i en "lille hule" og dermed skærmes for lys og lys og samtidig vugges de. Man kan få nogle som har en fjeder, så når barnet spjætter og bevæger sig, så vugges de blidt og lulles på den måde videre i søvnen. Det kunne måske være en idé hos jer og også en idé, som kan bruges hvor I bor. I visse lande, sover børene naturligt i "hængekøjer" - det er det man bruger lokalt...

Andre børn har glæde af bevægelse, men bryder sig ikke om at ligge i "hule" eller måske er det for varmt at ligge i hule ... Her kan en mulighed være en sansegynge. Den kan hænges kort over jorden, du kan placere en dyne eller lignende på den og din dreng kan ligge og kigge lidt rund og når han sparker eller bruger sine arme og ben, så vugger gyngen lidt og han bliver beroliget.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Sansegynger fås til forskellige priser og størrelser, nogle gynger kan bære op til 100 kg og kan bruges til større børn. Det kan være praktisk, hvis storesøster også kan gynge med, når lillebror bliver større og den kan evt. hænges op udenfor - igen naturligvis afhængig af vejret, hvor I bor.

Nogle børn har glæde af det man kalder hvid lyd/hvid støj. Det er forskellige lydfrekvenser kombineret på en ensartet måde. Da hvid støj er en ensartet blanding af lyde, indeholder hvid støj ikke nogen pludselige skarpe eller afbrudte lyde. Idéen er at skabe en konstant lyd, som når vi står med den lille i armene og hvisker shh, shh, shh... - ubevidst laver man her en hvid lyd eller hvid støj.

På samme måde kan nogle børn have glæde af at blive puttet med hjertelyd. Det minder om tiden i livmoderen og giver ro. Man kan købe f.eks. en Doo Doo bamse, man kan også købe eller downloade forkellige beroligende lyde til børn.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke - og rigtig god sommer!:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Høj stol til baby

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.

De...

Læs mere i Babylex

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce