Svar: Forkølelse og nattøj
Kære Linden
Tak for dit brev :)
Det kan være rigtig svært at finde ud af, hvor meget tøj børn skal have på, når de sover. Især fordi vejret skifter meget i Danmark, så nogle gange er det varmt og andre gange rigtig koldt...
Det kan være en rigtig god idé at bruge undertøj og nattøj i uld. Uld hjælper barnet med at regulere temperaturen. Uldens lange, snoede fibre skaber millioner af små luftlommer, som giver en stabil temperatur omkring barnets hud, så barnet hverken får det for varmt eller koldt. Hvis barnet sveder, vil ulden kunne suge 40 % af sin egen vægt og derved holde barnet tørt.
Uld kan derfor hjælpe barnet med at holde en konstant temperatur uanset om barnet ligger stille, eller er motorisk aktiv, og selvom barnet sveder, så bliver barnet stadig holdt tør, fordi ulden suger.
Og uld behøver ikke kun høre de kolde vintermåneder til - det kan faktisk godt bruges hele året og det kan være et forsøg værd.
Du kan købe uld, der er blandet med bomuld eller med silke. Det vil stadig suge sved og holde din datter varm, men naturligvis ikke helt så meget, som et 100% uldprodukt. Silke har dog evner ...
... til at varme/afkøle ligesom uld, så du kunne prøve at kikke efter nogle uld/silke dragter, det laver blandt andet Joha. Du kan måske være heldig at finde noget på udsalg netop nu:)
Derudover skal du naturligvis medtænke, hvad type madras din datter ligger på, hvad type lagen hun har, hvad type dyne hun bruger osv. Det har alt sammen betydning for hendes evne til at kunne regulere sin temperatur. Det danske firma Temprakon har udviklet blandet andet dyner, der hjælper med at regulere temperaturen under søvn og de har også lavet en serie til børn.
Temperaturen i soveværelset bør være mellem 16-20 grader. Og det kan være en god idé at lufte ud i soveværelset, nedrullede gardiner i løbet af dagen osv. så der er frisk luft og mørke i rummet. Det kan være med til at holde temperaturen lidt nede, så soveværelset er køligt og rart at sove i, når det bliver sovetid. Det er rigtigt at du skal passe på med åbent vindue og at det ikke trækker:)
I forhold til forkølelse og anden sygdom, så vil jeg anbefale dig min nyeste bog "Helens bog om børn og sygdom" :)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Vaner og børn
Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.
Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.
Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.