Svar: Hjælp til bedre nætter
Kære Maria
Tak for dit brev :)
Jeres dreng lyder til at drømme rigtig meget og lyder også til nogle gange at have anfald af natteskræk og derfor tænker jeg, at der nok ikke findes én løsning på jeres problem, fordi flere ting spiller ind. Jeg tænker også at du sandsynligvis har ret i at de dage, hvor der sker rigtig meget, så vil han naturligt sove dårligere. Alt hvad han oplever skal bearbejdes i drømme og når han har fået ekstra mange stimuli og oplevelser, så vil han naturligt drømme ekstra meget og dermed også sove ekstra uroligt, kan vågne op, græde, pive, klynke, tale i søvne osv.
Det lyder også som om at jeres dreng har rigtig meget brug for tryghed og nærhed og at det er vigtigt for ham, at vide at I er der. Det er ikke nok at se jer, han skal føle at han er tæt på jer. Og det skal I naturligvis anerkende. Jeg tænker at det netop er dette, som gør at han falder i søvn i stuen - I var hos et vennepar og der blev redt op til ham i stuen (sådan læser jeg dit brev), og han følte derfor ikke at han blev sendt væk. Han var i nærheden af jer, kunne følge med, selvom han skulle sove og det er den nærhed han lyder til at have behov for.
Når alt det er sagt, så tænker jeg dog at det vil være rigtig godt at holde fast i nogle regler. Det kan f.eks. være at han skal starte med at sove i egen seng og så give ham lov til at komme ind til jer, hvis han vågner i løbet af natten. Han må gerne komme ind til jer og få tryghed, men som udgangspunkt skal han sove i sin seng og falde i søvn i den.
En anden mulighed kan være at lade ham sove på madrassen på gulvet. Det er ikke far, der skal ligge der, det er jeres søn. Han har jo en seng han kan ligge i, hvis han gerne vil ligge i en seng og far har sin seng. Så hvis han vil sove i soveværelset, hvilket er helt okay, så skal han ligge på gulvet på madrassen. I er der, passer på ham, betrygger og beroliger, men han sover på madrassen. Det er trygt og rart og han er ikke ladt alene, men stadig er der nogle regler, fordi I alle tre skal sove godt. I vil måske opleve protester omkring dette - og det er okay, han ...
... må godt protestere, hvilket I så naturligvis skal rumme. Det er okay at han ikke synes madrassen på gulvet er den bedste løsning, men det er stadig bedre end at sove alene...
Når I putter ham, uanset om det er i egen seng eller i soveværelset, så skal I skabe et fast ritual omkring dette. Det kan være at læse en godnathistorie og det kan f.eks. være en regel at I kun læser 2 små historier. Herefter er det tid til at sove. Han må gerne få en godnatgrød, en banan, en kop lun mælk eller lignende i køkkenet, før han skal sove, derefter få børstet tænder og så kommer han i seng. Det er vigtigt at hans puttetidspunkt passer og han er parat til at sove. Hvis han ikke er parat, så vil han naturligt ikke kunne falde i søvn.
Når I så har puttet ham og læst for ham, så synes jeg I skal prøve at gå kortvarigt fra ham, så han lærer at det er sovetid. Han skal naturligvis ikke være bange og ulykkelig og I skal fortælle ham at I kommer igen om lidt, hvilket I naturligvis gør. Hvis han er bange for stilheden og ikke kan høre jer, så kan det nogle gange være en god idé at sætte lidt afslappende musik på. Det kan også være at han vil have glæde af at lytte til en historie, der bliver læst højt på bånd. Nogle børn vil blive mere vågne af dette, men der er også børn, som på den måde finder roen, bliver i deres seng og således falder i søvn. Det er jo ikke meningen at han skal ligge og lytte til historie eller musik i timer, det er meningen at han skal falde i søvn. Men lidt ligesom den dag, hvor han i stuen putter til en tegnefilm og ender med at falde i søvn.
Ulempen ved film er, at skærmen lyser op og det kan påvirke til vågenhed og gøre at han ikke falder i søvn. Samtidig kan filmen være så spændende at han holder sig vågen for at få slutningen med. Derfor er det en fordel med lidt musik eller historie, hvor lyset kan være slukket - fordi mørke også appellerer til søvn. Og så kan døren til værelset stå på klem og der kan være lys i gangen, så han stadig kan fornemme at I er der og så han er helt tryg.
Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Graviditet
Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.
Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.
Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder