Svar: Søvnmønster og puttetidspunkt
Kære undrende forældre
Tak for jeres brev :) Velkommen til, dejligt at læse at I har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive :)
Jeres dreng er 18 måneder gammel og det gennemsnitlige søvnbehov i denne alder er ca 13-13 ½ time i døgnet. Jeres dreng sover fra ca 20 til 06 og sover ca 3 timer til middag og sover således 13 timer i døgnet - altså præcis, som man vil skønne at han har behov for og min tanke er derfor, at han måske ikke er træt nok, når I putter ham.
Jeg vil derfor foreslå jer, at I prøver at putte ham 30-60 minutter senere, så han først puttes kl 20-20.30, for at se om han så er mere parat til at sove. Det er fint med badet efter aftensmaden, det hjælper ham med at finde ro i kroppen og badet skal helst ligge 1-1 ½ time før putning, for at have god effekt. Derudover vil det være rigtig godt at give ham en godnatgrød, som del af hans putteritual, det giver ro i maven og man sover godt på fyldt mave :)
En aftenrytme kunne således være aftensmad kl 18, bad kl 19, godnatgrød og mælk i køkkenet kl 19.45-20, får børstet tænder og bliver puttet i seng kl 20-20.30.
Jeg er helt med på at han måske bliver puttet en lille smule senere end han umiddelbart har behov for - men det er okay. Det I skal være opmærksomme på er, at han stadig kommer op til samme tid om morgenen og at han ikke begynder at forlænge sin ...
... dagssøvn yderligere. Det er okay at han sover 3 timer i løbet af dagen, hvis han har brug for dette, men han bør ikke sove mere end det. Hvis søvnen skal forlænges, så bør det være nattesøvnen og hos jer lyder det som om at I ville trives bedst med, hvis han kunne sove lidt tidligere - jeg læser mellem linjerne, at I har det bedst med, hvis han sover tidligt, det betyder ikke så meget, at han står tidligt op:)
Det at putte ham lidt senere, vil både gøre at I måske rammer hans puttetid bedre, men det vil også gøre, at han er træt nok til at kunne falde i søvn imens I sidder hos ham, læser en godnathistorie, taler lidt om dagen osv. Lige nu har jeres ritual udviklet sig til at I går frem og tilbage, han bliver ked af det, rejser sig, hopper rundt og vil lege - og han begynder at tro, at det er sådan det skal være at komme i seng. Han begynder at forvente at dette er ritualet, at putning godt må vare en time. Det er I nødt til at ændre, netop ved at putte ham så sent, at han med sikkerhed kan falde i søvn i løbet af 15 minutter, hvis I sidder hos ham, læser osv. Han skal altså have en ny erfaring med sig om at det er sådan putteritualet er.
Når han har lært sig dette, så kan I prøve at putte ham lidt tidligere igen - samme ritual, som så er indført, genkendelige rutiner og dermed tryghed :)
Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Quinoa
Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.
Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.