Annonce

Annonce

Svar: Sover så dårligt


26. maj 2013

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Der er ganske rigtigt, som du selv er inde på, flere ting der spiller ind hos jer og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

For det første lyder det som om at jeres datter er rigtig godt igang motorisk. Hun er kun 7 måneder, men kravler, rejser sig, skubber sig rundt i sengen og det er helt naturligt at hun lige nu har rigtig svært ved at finde fysisk ro. Hun har en motorisk rastløshed i kroppen, som gør at det er rigtig svært for hende at ligge stille og lade roen komme over sig, når hun skal sove.

Samtidig er hun ikke ret gammel og det at hun motorisk er så aktiv og nu begynder at flytte mere på sig og bevæge sig mere rundt, gør naturligt at hun oplever verden større og får flere stimuli - og det igen gør at hun drømmer mere og om natten kan sove uroligt, vågne, søge ekstra fysisk kontakt og nærhed, fordi hendes drømmeaktivitet er stor. Alt hvad hun oplever skal bearbejdes i søvne.

Det er altid ekstra udfordrende med de børn der motorisk er lidt fremmelige i forhold til deres alder - det er rigtig dejligt at hun er det, det er super! - men det vil give jer lidt ekstra udfordringer i forhold til hendes søvn og sådan er det, det er I til en vis grad nødt til at acceptere:)

Når det er sagt, så er det dog vigtigt at I forsøger at give hende nogle rutiner og vaner, som ikke kun fungere nu men som også kan fungere fremover og netop når hun er motorisk urolig og søger dig ekstra, så kan det være svært ikke at sidde med hende, vugge hende osv. Og naturligvis skal hun have nærhed og fysisk kontakt, men det vil være rigtig godt, hvis du kan prøve at lære hende at sove uden at skulle være i din favn og uden at hun skal være i bevægelse for at falde i søvn.

Det vil være en god idé at du ikke svøber hende i barnevognen om dagen men nu prøver at lade hende sidde op, kikke på verden og først lægger hende til at sove, når hun virker helt parat. Læg mærke til tidspunktet, det kan give dig en idé om, hvornår hun er parat til at blive puttet. Og så skal du prøve at trille/vugge vognen mindre og mindre, så hun lærer at sove uden at den er i bevægelse.

Når du putter hende om aftenen, så kan du prøve at putte hende i sengen og give hende flasken i sengen, så hun falder i søvn, der hvor hun får ...


Annonce

... sin flaske. Du kan også prøve at fjerne den ene side af tremmesengen og koble hendes seng til din. På den måde kan hun falde i søvn ved siden af dig, du kan stadig lægge hånden over på hende, berolige hende med nærhed osv. men hun sover i egen seng. Og har hun brug for din nærhed i løbet af natten, så vil hun kunne kravle over til dig og putte sig og sove videre ...

Og så vil jeg foreslå dig lidt ændringer i dagsplanen. Hele dagens rytme har også betydning for nattens forløb og mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider ser således ud:

Tidlig morgen mellem 3-5: Flaske som nu og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca 9.30 og sover her som nu måske 30-45 minutter

Frokost 11: Grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være hjemmelavet eller mos fra glas eller frost. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes titl middagslur ca kl 12.30 og sover et par timer som nu


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 15: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Powernapper evt. 20-30 minutter, tilbydes evt. små 100 ml på flaske inden.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk - udgangspunktet er nu jeres mad og hun må gerne få forskellige risretter - det kan være f.eks. boller i karry. Suppleres med en kartoffelbåd fra ovnen, kogte blomkål- eller broccolibuketter eller lignende. Vand af kop. Hvis I får noget en aften, som ikke er børneegnet, så kan I give hende en middagsret fra glas eller frost.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Flaske og sover videre

Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre og giver lidt idé om, hvad I kan arbejde videre med.

Derudover vil jeg anbefale jer to af mine bøger "Helens bog om børn og søvn" og "Helens bog om børn og mad". I dem kan I læse meget mere uddybende om de ting jeg beskriver i mit svar til jer. I kan i søvnbogen læse om separationsfasen, om uhensigtsmæssigt afhængighed af favn eller af at blive vugget - det der også hedder et søvnassociationsproblem. Og i madbogen kan I finde opskrifter, dagsplaner osv. og få inspiration til mere familiemad :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce