Svar: Længe om at falde i søvn
Kære M og M
Tak for jeres brev og dejligt at I kunne bruge mit tidligere svar, jeg vil naturligvis også gerne dele lidt tanker med jer omkring putning om aftenen :)
I fortæller at jeres dreng ofte sover fra ca 20.45 til 6.15 om natten, nogle gange længere i weekenden, hvor han godt kan sove måske 45 minutter mere. Det betyder at hans nattesøvn er på ca 9½-10 ½ time. Derudover sover han mellem 3-4 timer til middag og i alt sover han altså ca 13-13 ½ time i døgnet, som er præcist det han har behov for i forhold til sin alder.
Og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget der fungerer - det er helt fint og helt okay, at jeres dreng sover som han gør - og han må godt sove en længere lur midt på dagen og sove en kortere nattesøvn og altså gå senere i seng end andre børn gør, fordi han netop trives med denne rytme. Derfor lyder det helt okay at I måske først putter ham ca 20.30, fordi han derefter naturligt vil være mere parat til at sove og dermed også være kortere tid om at falde i søvn.
Og ja - det kan være en rigtig god idé at give ham godnatgrød som en del af putteritualet, ligesom det er fint at give ham et bad om aftenen - han behøver ikke komme i bad hver dag :)
Hvis I på sigt tænker at han kan have glæde af at sove kortere tid om dagen og sove længere nattesøvn, så skabes denne rytme normalt ikke ved at afkorte hans middagslur meget - det hjælper ham ikke at I f.eks. skærer en time af middagssøvnen i håb om at han så sover en time senere - I er nødt til at skabe forandringerne med små ændringer og det betyder at ændre med ca 15 minutter af gangen.
Det er her vigtigt at I starter dagen på samme tidspunkt uanset om det er hverdag eller weekend. Det kan derfor være uhensigtmæssigt, hvis han nogle dage står op kl 6 og andre dage kl 7 - fordi hans stå ...
... op tidspunkt naturligt vil påvirke hans tidspunkt og behov for middagssøvn.
Og så er det vigtigt at I forsøger at putte ham lidt tidligere i seng aften efter aften. Altså i stedet for at han puttes kl 20.30, så putter i ham 20.15, så kl 20 osv. indtil I rammer det tidspunkt, som I mener er passende for ham - og i takt med at han begynder at forlænge sin nattesøvn, så vil han ofte af sig selv begynde at afkorte sin middagslur, så han om dagen også naturligt sover mindre. Hvis han ikke gør det, så må I om dagen vække ham 15 minutter tidligere og på samme måde stille og roligt få ændret på hans rytme.
Med hensyn til at lære at sove i egen seng og uden at I behøver ligge sammen med ham, så kan det være en god idé at bruge det jeg kalder for strygetøj metoden.
Det handler om at være igang med noget praktisk som at lægge tøj sammen eller stå og stryge tøj. Det signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig. Og det er her vigtigt at I står på værelset eller lige foran døren til værelset, så han kan se jer og se at I ikke er forsvundet, men at I netop står og er igang med noget kedeligt.
Samtidig kan I verbalt betrygge ham og fortælle hvad I gerne vil have ham til ”jeg er lige her, læg du dig ned”. Det vil have betydning at han selv lægger sig ned og I ikke lægger ham ned, hver gang han rejser sig. Og I får sendt nogle signaler til ham om at I ikke venter på at han skal falde i søvn. Han kan kalde "mooaar ...?" eller "faaar" og I kan svare igen ”ja, jeg er lige her, læg du dig bare til at sove”. Så I er der, betrygger og beroliger og samtidig lærer ham at han fint kan lægge sig til sove i sengen, hvor han er.
Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Forstoppelse
Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.
Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder