Annonce

Annonce

Svar: Vil gemme alt


11. maj 2013

Kategori:
Alder:
4 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og din fine beskrivelse af din dreng :)

Det er en rigtig svær problemstilling og jeg kan godt forstå at I er i tvivl om, hvad der er normalt eller rigtigt og hvad I skal gøre, hvordan I skal reagere ...

Min umiddelbare tanke er, at alle børn samler og mange børn vil i en periode være "tingfinder" - ligesom Pippi Langstrømpe, de elsker at høre historien om hendes lyst til at samle på forskellige ting - ligesom de også rigtig godt kan lide børnesangen "I banken ligger 20 millioner" - teksten er af Halfdan Rasmussen mener jeg. Den handler netop om, hvad der kan ligge i bukselommen på en dreng ...:) Det har stor betydning for børn at finde ting og gemme dem, det er deres små skatte og de kan blive ulykkelige, hvis tingene smides ud.

Det er på samme måde normalt at børn samler på forskellige kort, det kan være fodboldkort, hestekort eller lignende, børn kan også samle på frimærker, klistermærker, glasbilleder osv. I har sandsynligvis også selv samlet på noget, da I var børn. Så at jeres dreng har lyst til at samle og værner om sine ting er normalt.

Det man skal være opmærksom på er, om hans samlermani kommer til at fylde så meget, at det påvirker hans hverdag. Skaber det problemer for ham i hverdagen, tager det tid og kræfter, fordi han bliver så ulykkelig, når han pludselig opdager at legoæskerne er smidt ud og kun indholdet er gemt - fylder det for meget? Det er vigtigt at han kan hygge sig og det er helt okay at han har en hobby, hvor han samler på noget bestemt, og hvor I hjælper ham med at samle på disse ting osv. men det må ikke gå ud over hans hverdag og hans evne til at lege og være sammen med andre.

I skal også være opmærksomme på om han sammen med sit behov for at samle og sit ønske om at intet smides ud, har nogle tvangstanker - det kan f.eks. være at han forestiller sig at der sidder ting i æsken, som han mangler, hvis æsken ikke er der, det kan også være at han ikke kan lege med tingene, hvis æsken ikke er der - at der for ham er en sammenhæng mellem æsken og legetøjet, som faktisk kan hindre ham i at lege med sine ting, fordi "noget ...


Annonce

... mangler".

Tvangshandlinger kaldes også OCD (Obsessive Compulsive Disorder) og kan være både tvangshandlinger og tvangstanker. De fleste børn, der får OCD får dette i 8-10 års alderen og i teenagealderen og det ses derfor ofte ikke hos børn i jeres drengs alder. Men det er rigtig godt at I er opmærksomme og hvis I skønner at hans reaktioner er meget ud over det normale og at det fylder rigtig meget i hverdagen, så synes jeg det er en god idé at I drøfter det med jeres læge. I kan også altid ringe til PPR - pædagogisk psykologisk afdeling i kommunen og drøfte det med en børnepsykolog der.

Det kan måske give jer lidt idéer til hvordan I skal reagere, når I oplever at han bliver så ked af det, ligesom I også kan drøfte hvorvidt tingene skal smides ud og hvordan I skal lave aftaler med ham omkring det. Jeg tænker at det måske kan være meget rart at tale med en børnepsykolog om dette ... Derudover tænker jeg at I naturligvis skal lave aftaler med ham, som I overholder. Hvis I har aftalt at I ikke smider det ud, uden at spørge ham, så skal I naturligvis overholde den aftale. Skønner man det nødvendigt at behandle, så vil man ofte bruge kognitiv adfærdsterapi.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Som sagt er det normalt at børn samler, finder ting og ikke vil smide ud og det behøver på ingen måde at være problematisk eller noget der kræver samtaler. Nogle gange kan man drøfte sig frem til en løsning - det kan være at sælge de brugte ting, som barnet er vokset fra på et børneloppemarked, - pengene som kommer ind, kan barnet få nye ting for og barnet oplever samtidig at ting ikke smides ud, men andre har glæde af det.

Det kan også være en god idé at læse børnebøger om at rydde op og om at samle, så jeres dreng oplever at det er naturligt og så I har noget at tale ud fra, som ikke handler direkte om ham. Der findes en gammel børnebog der hedder "Pigen der samlede på alt" - den er del af en bog med godnathistorier for børn.

Jeg har også ved at søge på nettet fundet bogen "Samler-mani" af Mick Manning og Brita Granström - den er til oplæsning for børn fra 5 år - måske kan den bruges.

Jeg håber at I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børn i bilen

Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:

1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.

2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.

3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.

4....

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce