Annonce

Annonce

Svar: Suttebehov, putning og flaske


3. april 2013

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor

Tak for dit brev, jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er ikke alle børn der vil have sut eller flaske - de foretrækker den ægte vare og så er det sådan. Der er således ikke nogen garanti for at det lykkes jer at lære jeres datter at sutte på andet end bryst ... og måske skal du acceptere at det er sådan det er - for nogle gange vil det give ekstra ro for alle parter og måske vil hun så pludselig, når hun er 8 måneder gammel alligevel acceptere en flaske - det ved man aldrig:)

Det er rigtigt at børn som udgangspunkt skal lære at sove uden at have flaske eller bryst i munden. Men lige nu lyder det som om at lillepigen har rigtig meget brug for trygheden og nærheden og det lyder som om at du lige nu skal amme hende og så putte hende, når hun sover. Evt. lægge dig og amme hende i din seng, lade hende falde i søvn der og lade hende ligge. Du skal naturligvis sikre dig at hun ikke kan trille ned og at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Og om aftenen kan du så amme hende igen inden du selv skal sove og derefter lægge hende over i egen seng. Det er helt okay at gøre dette i en periode, netop fordi det kan give ro på. Som du selv nævner, så er hun inde i en fase lige nu, hvor der udviklingsmæssigt sker meget med hende og hun har ekstra meget brug for din hjælp til at koble fra og finde ro. Det kan være langt at foretrække, fremfor at kæmpe om rutiner med at hun "ikke må sove med bryst i munden" - det må hun faktisk godt, hvis det er det der lige nu fungerer:)

Med hensyn til at forsøge med flaske, så lyder det som om at hun nogle gange faktisk sutter på den og får op til 40 ml - derfor tænker jeg at hun måske godt kan finde ud af flasken (det lyder også som om at du har forsøgt med mange forskellige) men at hun ikke bryder sig om smagen.

Det kan nogle gange hjælpe at bruge udmalket modermælk, så mælken er noget hun kender og det kun ...


Annonce

... er sutteteknikken hun skal koncentrere sig om. Du kan derfor overveje om du vil prøve at malke ud, så hun kan få din mælk i flasken.

Du kan også prøve med en anden type erstatning. Den grønne allomin er syrlig og dermed sur i smagen (modermælk smager meget sødt). Det kan derfor godt hjælpe at prøve med en almindelig Allomin (blå) eller prøve f.eks. Hipp, som nogle forældre siger har en lidt sødere smag ... du kan også med fordel prøve mme i brik, fordi der så ikke går helt så meget til spilde og det giver mulighed for at prøve forskellige. Arla laver også modermælkserstatning på brik og det gør Nestle også ...

Du skal være opmærksom på at din datter godt kan melde sig hyppigere ved brystet om natten i øjeblikket, fordi hun har behov for at få din mælkemængde sat lidt ekstra op. Hun er fysisk ved at være så stor, at hun har brug for mere mælk og samtidig har hun en alder, hvor hun måske har tendens til at slatspise lidt om dagen. Derfor er det vigtigt at du lægger hende til, som hun viser behov for.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Om dagen kan det være en god idé at arbejde på at hun har en rytme, hvor hun sover 3 lure dagligt og det kan være en god idé at du prøver at amme hende fra begge bryster mellem hver lur. Så hun f.eks. får fra det ene bryst, når hun vågner, herefter leger I, pludrer I osv. og så skifter du hende og tilbyder hende så modsatte bryst, får du putter hende igen. Næste gang hun vågner, så starter du på det bryst, hvor hun stoppede sidst, lader hende spise godt der, leger med hende, pludrer, tumler osv. skifter hende og ammer hende fra modsatte bryst, før hun igen skal sove.

På den måde kan du få fyldt hende ekstra op med mælk om dagen, du får øget din mælkemængde og hendes behov for brystet om natten bliver måske mindre - og måske vil hun også få lettere ved at overgive sig til søvnen om aften:)

Jeg håber du kan bruge lidt af disse tanker videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce