Annonce

Annonce

Svar: Atypisk søvnmønster


7. marts 2013

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stinne

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Du slutter dit brev af med at skrive, at jeres datter for jres skyld ikke behøver sove på fast klokkeslet, bare hun kan sove bedre om natten og faktisk så tænker jeg, at de to ting hænger sammen. Det at jeres datter ikke rigtigt har nogen rytme vil naturligt påvirke hendes nattesøvn ... Og I må derfor meget gerne hjælpe hende til at sove på faste tider om dagen, ligesom hun skal spise, være aktiv osv. om dagen - I har "bare" ikke fundet den rigtige rytme ...:)

Du fortæller at I har en pige, der har et godt sovehjerte. Hun sover faktisk rigtig godt om dagen og mange af jeres overvejelser og det I har hørt eller læst er måske at fordi hun sover så meget om dagen, så kan hun ikke sove om natten. Det er ikke helt rigtigt - for med den alder hun har, så må hun faktisk meget gerne sove to lange lure i løbet af dagen og det lyder for mig som om at hun faktisk ville kunne trives med dette og så en nattesøvn, der måske er lidt kortere ...

Du fortæller at hun om dagen vækkes, så I forsøger at holde fast i at hun sover 2 + 3 timer, altså 5 timer i alt. Det lyder gennemsnitligt okay, men hvad hun hvis hun ville sove bedre med 6 timer eller med 3 + 2 timer eller noget helt tredje ...

Hendes gennemsnitligt søvnbehov vil være 14-15 timer i døgnet og hvis hun hører til de børn der har brug for meget søvn, så vil hun nok have brug for 15 timer, måske lidt mere. Det betyder at det udregnet kan være fint med 5 timer om dagen og 10 timer om natten og det betyder igen, at hvis hun f.eks. forventes at starte dagen kl 7, så vil hun måske ikke skulle sove om aftenen før kl 21 ...

Jeg synes du skal prøve at skabe en ny rytme og forsøge at skabe den, hvis hun en dag sover lidt længe om morgenens, så I starter dagen der, hvor du umiddelbart ønsker den skal starte. Vågner hun meget tidligt, så prøve at give hende en tidlig morgenlur og prøv så at køre rytmen ind derefter, så du prøve at ramme tidspunkterne dagen igennem og næste dag så kan starte efter planen +/- ½ times tid.

Jeg tænker at du skal prøve at lade ...


Annonce

... hende sove om formiddagen, fordi jo længere formiddagslur hun tager, jo senere middagslur vil hun sove og jo bedre vil hun naturligt kunne holde sig vågen om eftermiddagen og dermed få et puttetidspunkt der igen passer med den rytme I fremover ønsker jer.

Mit forslag til en dagsplan kunne se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop

Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30 og sover her måske 2-3 timer, lad hende vågne af sig selv.

Frokost 13: Grøntsagsmos med kød eller fisk suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Tilbydes mellemmåltid i form af lidt frugtmos, frisk frugt i hånden og vand af kop og ammes herefter og puttes til middagslur - her er klokken måske 14.30-15 - det afhænger af hvor lang en formiddagslur hun har taget.

Eftermiddag: Ammes, når hun vågner af sin middagslur

Aften 18.30-19: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten måske kl 20.30-21 - det afhænger af hvor sent hun står op fra sin lur.

Sen aften eller først på natten: Ammes eller flaske. At sove igennem i denne alder er at sove 5-6 timer uden mælk. Nogle børn sover fra 20-02, andre børn fra 24 til 05 - det er helt okay og I må prøve at vurdere, hvad der passer jeres datter og den rytme hun har.

Jeg tænker altså at jeres datter meget gerne må sove to lange dagslure og at I skal prøve at lade hende regulere disse lidt selv. Hvis hun sover sent i løbet af dagen, vil hendes putteritual naturligt kunne ligge senere og det er okay at hendes nattesøvn således bliver kortere. Det betyder dog at I så skal indstille jer på at have et barn der måske er en stor del af familien om aftenen, men som til gengæld sover godt, når hun sover ....:)

Jeg håber at mine tanker og ovenstående plan for dagen hjælper lidt videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

K-vitamin til baby

Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce