Svar: Stoppe natamning - 9 mdr. Part II
Kære Lotte
Tak for din tilbagemelding :)
Det er en god idé at skelne imellem hvorvidt jeres datter er ulykkelig eller om hun mere protesterer .. Og hos jer lyder det desværre som om at hun er meget ked af det og ulykkelig. Du skriver at hun "falder i søvn af udmattelse" og at hun "græder/skriger selvom hun er i fars trygge favn".
Det er i orden at hun protesterer, - det er helt naturligt at hun kan blive sur og frustreret over ikke at kunne blive ammet hele natten, når hun nu er vant til det. Hun forstår jo ikke klokken og kan ikke forstå, hvorfor hun måtte lige før og pludselig ikke må længere. Far kan tilbyde hende lidt vand, hvis hun er tørstig og være der, betrygge og berolige, men holde fast i at hun ikke behøver mælken ...
Men hun skal ikke være ulykkelig. Hvis hun er oprigtigt ked af det, virker utryg og tydeligt ude af den - så skal hun have lov til at få brystet og så skal du i stedet arbejde på at hun lærer at sove uden ved at afkorte amningerne mere og mere.
Det vil være en rigtig god idé at du indføre en godnatgrød som en fast del af putteritualet, så hun er mættet lidt ekstra inden I går i seng og I er sikre på at hun ikke græder, fordi hun er sulten. Det vil sige at I kan spise aftensmad kl 18, hvor hun nu spiser mad som I andre får - risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs osv. Vand af kop. Og derefter kommer hun i bad og gøres klar til natten. Kl. ca 19.30 får hun en godnatgrød det kan være en havregrød eller mysligrød og kl 20 ammes hun og puttes hun.
Når du ammer hende til natten, så er det vigtigt at hun ikke falder i søvn med brystet, men lige når at registere, hvor hun er og uden brystet i munden. Det vil sige at hvis du putter hende i egen seng, så skal hun flyttes fra din favn og ned i sengen lige der hvor hun tydeligt er træt, næsten ikke kan holde øjnene åbne og med dine hænder på sig og din varme og ro kan lulles i søvn i sengen. Hvis du ligger ned og ammer hende i din seng, så skal hun slippe brystet, kikke på dig, smile til dig og trille om på siden og falde i søvn. Altså så hun hele tiden overgiver sig til søvnen uden bryst i munden.
Når hun så vågner og søger dig - så skal du i første omgang vurdere, hvad det handler om. Den ekstra amning hun søger kort efter at være faldet i søvn, kan nogle gange undgås ved at hun får godnatgrød, men andre gange er den et reelt behov. Hun kan altså godt lige nu i kraft at den alder hun har have behov for en ...
... ekstra amning f.eks. efter at have sovet 45 minutter og det er okay at du ammer hende der, hvis hun så derefter er i stand til at sove sammenhængende i nogle gode timer.
Men ellers skal skal du forsøge at se om du med din nærhed, hænder, beroligende ord, bare det at hun kan mærke og dufte at du er der, prøve om du kan få hende videre. Hvis hun tydeligt har brug for brystet, så skal du give hende det, men det er her vigtigt at du gør det kortvarigt, så hun ikke fyldes med mælk, men kun får den trøst hun har brug for.
Det kan godt komme til at kræve lidt afbrudt nattesøvn i en periode, at få hende vænnet fra brystet om natten. Når hun vågner og søger brystet, så tager du hende ind til dig/over til dig, ammer hende liggende og lader hende sutte et par minutter. Herefter forsøger du så at lirke brystvorten ud af munden på hende. Til at begynde med vil hun blive irriteret og søge efter brystet igen, så giver du det til hende igen, og du lader hende atter sutte lidt, men lirker så brystvorten ud af munden igen.
Denne proces skal du måske gentage 5 gange og det er helt fint. Men stille og roligt vil hun acceptere at hun ikke behøver brystet i munden for at sove og så vil du opleve at hun slipper, triller om på siden og sover videre der. Og her vil det være en rigtig god idé at du flytter hende over i hendes egen seng, hvor hun så skal sove, fordi hun så kommer på afstand af dig og dermed lidt væk fra "mælkebaren".
Samtidig med at du arbejder på at lirke brystvorten forsigtigt ud af hendes mund, så sætter du nogle andre ting i stedet. Det kan f.eks. være en idé at give hende en klud hos sig, du kan holde hende i hånden, kærtegne hendes hår osv. så når hun efterfølgende vågner og søger dig, så vil du kunne berolige hende med disse kærtegn og altså uden brystet. I starten vil hun have behov for lige at komme over til dig, for at sove videre - uden brystet - men stille og roligt vil hun kunne blive i sin seng og du vil kunne berolige hende med samme klud, kærtegn osv. imens hun ligger, hvor hun fra starten er puttet.
Det er altså et spørgsmål om at sætte noget andet i stedet for brystet og hvis far lige nu er for stort et spring for hende (selvom han lyder sød og meget omsorgsfuld), så kan det være nødvendigt at trappe ud af amningen stille og roligt og når det så går, så kan far måske komme på banen til lige at få hende vænnet helt fra ...
Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.