Annonce

Annonce

Svar: Afhængig af sut - 6 mdr.


5. marts 2013

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sara

Tak for dit brev :)

Netop i 6 måneders alderen vil børn godt kunne vågne op om natten, de kan ligge og virre med hovedet, klynke, små græde og nogle gange også ligge og grine i søvne. Det skyldes at de drømmer og mange af de lyde de laver sker i drømme og altså imens barnet sover.

Samtidig vil børn i denne alder ofte også være motorisk urolige, hun kan ligge og sparke med benene, hun flytter på sig i søvne, får sig presset ud i sengens hjørne, triller måske om på maven osv. og er stadig ikke stærk nok til at kunne flytte sig tilbage til en rar stilling igen.

Det er derfor naturligt at hun om natten lige nu kan have brug for din hjælp. Hun kan have brug for din hjælp til at blive lagt rigtigt igen, komme om på siden, få dynen om sig som hun har sparket af og på den måde hjælpes til at komme videre i søvnen netop med stillingsskift, fordi hun endnu ikke mestrer dette helt.

Og på samme måde er det vigtigt at du beroliger hende, når hun drømmer, har svært ved at skifte søvnfase, klynker i søvne og virker mentalt urolig ...

Og netop i disse situationer er det så vigtigt at du ikke kommer ind i en rutine, hvor du per refleks kommer sutten i munden på hende. Det er en god idé, hvis du kan prøve at hjælpe hende videre i søvnen med stillingsskift og kærtegn f.eks. uden at give hende mælk, uden at tage hende op i favnen og uden at give hende sut. Hvis du giver hende sutten i munden hver gang hun vågner op, sover uroligt og har brug for din hjælp, så lærer hun at hun kun kan sove ved dette. Derfor risikere du at skabe det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn, hvor hun vågner, hver gang hun taber sutten og ikke kan sove, før du giver hende sutten i munden igen. Det er uhensigtsmæssigt for både hun og dig, - I ...


Annonce

... har begge brug for sammenhængende nattesøvn.

Hun skal være ret gammel før hun kan finde sutten i søvne om natten, ofte vil hun først kunne begynde at lære dette fra 10 måneders alderen og hvis I helt kan undgå at skabe denne afhængighed, er det godt.

Du skal naturligivs også være omærksom på om hun søger dig (flaske) ekstra om natten, fordi hun har brug for mere mælk. Du skal være opmærksom på at hun stadig skal have mælk nok hele dagen igennem. Det handler ikke kun om at hun skal have kalk, men også om at hun skal have væske nok. Hvis hun ikke får dette om dagen, så vil hun naturligt søge det om natten. Derfor skal mængden af skemad holdes nede på et niveau, som samtidig giver plads nok til mælk/væske.

Mit forslag til en dagsplan til en pige på 6 måneder ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop

Flaske og puttes til formiddagslur ca 9.30 og sover her måske kun 45 minutter


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 16: Frugtmos, frisk frugt i hånden og får også stadig flaske her.

Powernappen springes evt. over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske

Og begynder herefter at sove uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor der så gives flaske igen.

Jeg håber at ovenstående tanker og også plan for dagen hjælper lidt videre på vej, fortsats held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce