Annonce

Annonce

Svar: Mundmotorik og langsom spiseopstart


11. februar 2013

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære madbekymrede mor

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Jeg er nu ikke så bekymret, for din datter lyder interesseret i mad. Hun vil gerne sidde med noget selv, hun vil gerne smage, gumle, prøve at holde både mad og ske i hånden og har på den måde en interesse i hvad der foregår - og det er rigtig godt. Så skal teknikken nok komme hen af vejen :)

Det kan naturligvis godt være at din datter mundmotorisk har brug for lidt støtte og jeg tænker at det her er rigtig godt netop at give hende større stykker mad i hånden, frugtbåde, agurk, rugbrødsbjælker, kogte blomkåls- eller broccolibuktter osv. som hun selv kan sidde med og gumle på. Det hjælper hende til at bruge både kæbe og tunge og det giver hende også en fornemmelse for smag, konsistens og samtidig lærer det hene, hvor maden kan placeres i munden, uden at brækrefleksen påvirkes. Det giver altså god mening at lade hende sidde og gumle på noget selv og ofte vil det være rigtig godt, at starte hvert måltid med mad i hånden og så følge efter med lidt skemad bagefter.

En ske er hun for lille til at spise med, netop fordi den vendes på hovedet og maden falder af før den rammer munden. Det kan være lettere med en gaffel ... Men hun må naturligvis gerne få en ske i hånden og du kan så samtidig give hende noget med en anden ske.

Nogle ergoterapeuter er rigtig gode til mundmotoriske øvelser hos børn og det kunne måske hjælpe at tale med en sådan. Jeg ved at nogle kraniosakral terapeuter også kan arbejde med børns mundmotorik, hvordan det helt foregår ved jeg dog ikke ... men bare til orientering.

Jeg tænker at det er rigtig vigtigt at du forsøger at holde en fast rytme i løbet af dagen, en rytme, hvor din datter får tilbudt skemad, når hun vågner, vand af kop og mælk 4 gange dagligt, før hun sover. Den faste rytme er med til at påvirke hendes indre ur og dermed også hendes fornemmelse for mæthed og sult. Det er naturligt lettere at få hende til at spise, hvis hun føler sig sulten og parat, når maden serveres.

Det er vigtigt at du ikke fokuserer på mængden men på rutinerne omkring måltidet. Ud over faste spisetider, så er det at hun sættes i den høje stol, sidder overfor dig, I spiser sammen, taler om måltidet osv. vigtigt. Og hun lyder til at være en pige, der er rigtig meget opmærksom på hvad der foregår omkring hende og som skal hjælpes lidt med at holde fokus på maden og det at spise.

Start hvert måltid med mad i hånden, som hun selv kan spise, sidde og gumle på og imens gør du skemaden klar. Hun ved at nu er det spisetid, hun har gumlet på lidt forskelligt og har fået sat lidt gang i spyttet osv. og vil derfor være mere klar til også at spise skemaden.

Lad hende spise 1-2 skeer og når hun så vender hovedet væk, så giv hende vand at drikke, snak lidt, giv hende en ske eller gaffel eller mad i hånden, som hun stadig selv kan sidde med og prøv så at fange hendes opmærksomhed igen "hej skatterpige, er du klar, mmm mam mam, smager godt" og så åbner du din egen mund, så hun spejler sig i dig og ind med skeen. Hele tiden hjælpe hende med at holde fokus på det at spise, og give maden i en lind strøm, men også give hende de pauser hun behøver ind i mellem.

Du nævner kartoffelmos og at det virkede med storesøster. Jeg tror hende her er anderledes. Jeg tror hun ...


Annonce

... har brug for mere smag og kartoffelmos er for kedeligt og for klægt .. Hun skal have mad, der smager af noget og det kan være mos fra glas eller hjemmelavet med. Hun må f.eks. gerne få sovs på sin mos. Det kan være med til at give smag og giver også ekstra fedtstof. Hvis du laver en kødsovs, hvor kødet står og simrer på panden med løg, tomat, timian og oregano, så må hun meget gerne få lidt af dette. Det samme gælder en ret som f.eks. boller i karry - det smager og det må hun gerne få.

Du skal naturligvis sikre at konsistensen er noget hun kan kapere - mosen skal være lind og sovset, men den skal smage, det må ikke være kedeligt som kartoffelmos alene f.eks. kan være ...

Det er rigtigt at hendes indtag af gluten skal stige gradvist og derfor er det godt at holde sig til havregrød og øllebrød, samt vælge rugbrød fremfor de lysere brødtyper. Men lidt gluten må hun gerne få :) Det er det samlede indtag, så hvis du både giver hende pasta, lyst brød og flerkornsgrød, så bliver det måske lidt for meget i forhold til hendes alder, men hvis hun kun får en af delene, så vil hun sandsynligvis ikke få for meget ... Du må prøve at vurdere det dag for dag og prøve at finde balancen mellem at hun jo også skal spise og synes det er dejligt at spise :)

Hvis du bager med rugmel og synes det bliver for bittert så skal du måske prøve at bruge mindre rugmel og bruge mere af de andre meltyper :) Her er du nødt til at forsøge dig frem og se hvad blandingsforhold I synes smager bedst :) Det kan være en god idé at komme lidt havregryn i dejen.

Når du giver hende små hapsere ind i munden, så er det en fordel, hvis du kan få dem lagt ind i siden af munden på hende. Her vil hun naturligt tygge sammen om dem med det samme. Det er lettere for hende end hvis hapserne kommer ind forrest i munden, det kræver ekstra teknik at få det bevæget med tungen til siden og få tygget sammen.

Og ja - øvelse gør mester og det er rigtig fint at gå stille og roligt frem, men dog også appelerer til hendes nysgerrighed og smag :)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Tilbydes lidt frugtbåde i hånden og du følger efter med lidt havregrød, vand af kop


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Formiddag 9-9.30: Tilbydes friske frugtbåde i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur derefter

Frokost 12: Tilbydes agurkeringe, ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være mos fra glas eller fra frost, eller det kan være hjemmelavet. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 16: Tilbydes friske frugtbåde i hånden at sutte på selv, og du følger efter med lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, vand af kop.

Aften 18: Tilbydes en brødskorpe, agurk eller lignende og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Udgangspunktet er jeres mad og mad der smager af noget. Hun hjælpes med at holde fokus. Måltidet sluttes af med at hun igen får lidt at sidde med i hånden af jeres mad og sidder med ved bordet imens I spiser færdig. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske

Jeg håber at ovenstående tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex

Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI

Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.

Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.

- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine svar, der altid er en STOR hjælp.

Tak fordi du er der, det er dejligt at kunne skrive til dig!

Fra Karina, mor til dreng på 5 mdr.


Annonce