Annonce

Annonce

Svar: Flytte spisning fra nat til dag


22. januar 2013

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine spørsmål, jeg skal forsøge at komme rundt omkring det hele:)

Nu hvor jeres datter er 6 måneder gammel, så er det rigtig vigtigt at du kommer igang med mere rigtig mad, - grovere grød, mad i hånden, grøntsagsmos og stille og roligt også kød og fisk. Hun skal have flere små måltider dagen igennem, vand af kop og stadig også tilbydes flaske, så hendes behov for mælk / væske dækkes.

Det er vigtigt at du forsøger at finde balancen mellem at give hende skemad og stadig levne plads til mælk. Det er derfor bedre at du giver hende f.eks. ½ dl skemad, lidt i hånden at gumle på og så flaske - end at du giver hende 1 dl. skemad eller mere og hun så ikke drikker mælk nok eller helt afviser flasken. Lidt og tit er vigtigt og det er en god idé at du forsøger at skabe en rytme, hvor hun får skemad, når hun vågner af en lur og får mælk inden hun skal sove næste lur.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine tider, ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød eller øllebrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca 9.30

Frokost 12: Grøntsagsmos og der begyndes stille og roligt med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 14

Eftermiddag 16.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv. Vand af kop. Får også stadig flaske eftermiddag

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes stille og roligt med kød eller fisk, suppleres igen med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Flaske, det der også kaldes et drømmemåltid og begynder herefter at kunne sove uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor hun så får flaske igen. At sove igennem er at sove 5-6 timer uden mælk.

Som du kan se af denne plan, så skal jeres datter have mere rigtig mad, flere små måltider hele dagen igennem - ved siden af sine flasker. Netop for at kunne undvære mælken midt nat. Det kan være en god idé at du forsøger at skære ned i ...


Annonce

... mængden af mælk om natten, ved at tilbyde hende mindre af gangen, så du på den måde skaber bedre plads til at hun kan spise mere om dagen :)

Hun må meget gerne få øllebrød og havregrød nu. Det anbefales netop at man starter med disse grødtyper da indholdet af gluten er lavt i rug og havre. På samme måde kan rugbrødsbjælker anbefales frem for lysere brødskorper :)

Med hensyn til allergi og start med skemad, så er der i følge Sundhedstyrelsen ikke dokumentation for effekt af diæt til barnet efter 4 månedersalderen. Derfor er anbefalingerne at allergidisponerede børn bør ernæres som andre børn uden specielle kostrestriktioner.

I forhold til introduktion af fødevarer og især de højallergene fødevarer, så skriver sundhedsstyrelsen:


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

"I de fleste af de undersøgelser, der har vist effekt af allergiforebyggende diæt til allergidisponerede spædbørn, har man tilrådet diæt i de første 6 levemåneder. Der er imidlertid ingen dokumentation for, at diæt i 6 måneder eller længere er bedre end 4 måneder. Der er ikke videnskabeligt grundlag for at fraråde såkaldt 'højallergene' fødeemner som fx æg, fisk, skaldyr, bælgfrugter, citrusfrugter, nødder og jordbær. Men nogle af disse frugter kan på grund af saftens syre virke lokalirriterende. Det foreslås, at disse fødeemner introduceres et ad gangen i små mængder, når barnet er kommet godt i gang med overgangskosten". Citat, Anbefalinger for spædbarnets ernæring, SST 2005.

Når du giver din datter rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, så skal hun naturligvis altid være under opsyn og du skal udskifte det hun sidder med, hvis du fornemmer at hun kan få bidt større stykker af. Du skal også være varsom med at give f.eks. æble, da det knækker meget let og derfor sætter sig fast i halsen. Det kan være bedre at give hende f.eks. appelsinbåde, der er bløde og som hun kan sutte saften ud af.

Jeg vil anbefale dig at du køber min bog "helens bog om børn og mad". I den finder du opskrifter, dagsplaner og jeg guider dig igennem måned for måned, hvordan I kommer igang med skemaden skridt for skridt. Der er også mulighed for at slå alle de fødevarer op, som du er i tvivl om :)

Håber ovenstående hjælper videre, fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce