Annonce

Annonce

Svar: Hvornår kan man begynde at rette på babys opførsel?


30. november 2012

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er ganske rigtigt at jeres datter lige nu ofte kommer til at hive jer i håret, tager fat i tøj, slår, kradser eller lignende - ikke for at gøre jer ondt, gøre jer kede af det eller i nogen ond mening, men fordi hun naturligt har svært ved at kontrollere sin krops bevægelser - og også fordi hun naturligt tager fat i det, som hun synes er spændende og som hun kan se og netop hive fat i. Hendes lyst til at udforske er naturligt stor og hun griber alle chancer hun har :)

Hun begynder med den alder hun har nu, at forstå at små sætninger og kan følge små opfordringer - f.eks. når I siger "vinke", så vinker hun eller hvis I siger "hvor stor er du?" så kan hun måske række armene op over hovedet, for at strække sig. Og på samme måde kan I også begynde at sige "nej!" og/eller ryste på hovedet og lære hende, at der er noget I ikke vil have ...

Men, når det er sagt, så går der stadig rigtig lang tid, før hun begynder at kunne stoppe selvom I siger nej og hun er nødt til at prøve tingene af mange gange, for at undersøge og udforske. Hun skal både finde ud af hvordan ting fungerer, hvad der sker, når hun f.eks. banker skeen ned i bordet - hvordan det lyder og hvor maden ryger hen, ligesom hun også skal undersøge jeres reaktioner på det hun gør. Der er rigtig meget der skal undersøges og udforskes og det er vigtigt at I anerkender dette.

Derfor er det en god idé hvis I kan prøve at holde fokus på det I gerne vil have, og ikke det hun gør forkert. Så i stedet for at ...


Annonce

... skælde ud af over at hun f.eks. leger med maden, så er det en god idé at sige "ind i munden skat, mmm mam mam, smager godt, ind i munden" eller lignende, så hun hører at det er sådan hun skal spise, det er der maden skal hen.

På samme måde er det en god idé, når hun f.eks. protesterer over at ligge på puslebordet og ikke vil have skiftet ble - at inddrage hende, så hun f.eks. selv løfter numsen "løft numsen skat, løft", når du lægger bleen under hende. I stedet for at skælde ud over, at hun ikke ligger stiller.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Og hvis hun generelt har tendens til at hive fat i håret, så er det en god idé at sætte håret op i en periode, så hun ikke så let får fat i det. Ligesom at I skal prøve at aflede hende, hvis hun slår ud efter jer - jo mere I kan forhindre at hun når dertil, hvor hun forløber sig, jo bedre er det.

De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen stille og roligt blive bedre til at styre deres motoriske bevægelser og dermed deres arme - men stadig er det svært at finde ud af at ae og ikke tage for hårdt ... Men det er helt rigtigt at sige "ae ae" og vise hende hvordan :)

Jeg vil anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling", hvori jeg netop beskriver hvordan små børn udvikler sig, hvorfor de gør som de gør og hvordan vi så kan støtte dem videre - netop støtte deres naturlige udvikling, uden at hæmme dem, som du så fint skriver :) Mange fædre har sagt til mig at de er rigtig glade for den bog og da far jo har barsel hos jer, så var det måske noget far kunne tænke sig ...

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce