Svar: Uren hud?
Kære Augusts mor
Tak for dit brev :)
Børn kan få rigtig mange forskellige slags udslæt og knopper og det kan være svært at vurdere, hvad der er hvad - derfor er det generelt en god idé at få jeres læge til at se på det og give sit bud på, hvad det er din dreng har og hvordan det evt. skal behandles.
Spædbørn kan have hormonknopper, der ligner små bumser. De kommer ofte i løbet af den første måned og kan vare nogle uger. Det skyldes at barnets hud skal vænne sig til at være uden for livmoderen.
Nogle gange kan de også have store bumser, der er tykke og gule i midten og med rød omkreds. De kaldes pustler og dem skal man holde øje med, fordi det kan være tegn på at barnet har en infektion. Har barnet mere end 2-3 pustler, bør barnet ses af lægen.
Spædbørn og småbørn kan også have varmeknopper, der ofte ses som lidt mindre knopper, de virker ofte blege og kan sidde tæt sammen lige over huden. Nogle gange kan man mærke dem tydeligt, når man aer barnet. Nogle gange er varmeknopper næsten gennemsigtige og kan ligne små blærer, der kan gå hul på. De forsvinder ofte af sig selv og især hvis man sørger for at give barnet tøj på, som barnet bedre kan regulere sin temperatur i.
Talgknopper er også helt normalt hos spædbørn og lidt større børn. Det er små hårde hvide knopper, der ofte sidder i barnets ansigt. De skyldes at barnet produceerer for meget talg, som tilstopper porerne i huden. Dem skal man lade være, så forsvinder de normalt af sig selv på et tidspunkt.
Børneeksem starter ofte i ansigtet og ses som et kløende og rødt udslæt. Eksemet er normalt tørt, men der kan ske infektion med hudbakterier, som gør at eksemen kan begynde at væske og der kan komme gullige skorper - dette skal altid behandles og man skal derfor altid søge læge.
Nogle børn har også tør hud og får netop i efterår og vintermånederne "frostkinder", som er røde og ru kinder, der kommer som reaktion på vejret og kulden.
Svamp er også et almindeligt udslæt hos børn, - det ses f.eks. hos børn der bruger sut eller det ses under dobbelthager, i armhuler, i lysken og i ...
... bleområdet.
Alt efter hvad udslæt og hvad type knopper barnet har, så skal det behandles forskelligt og børn kan godt have flere forskellige slags udslæt - i en periode kan der godt være tale om en ting og i en anden periode tale om noget andet. Jeg synes du skal prøve at spørge jeres læge, hvad de knopper og urenheder du oplever din dreng har i huden skyldes og hvordan det bør behandles.
Du kan sandsynligvis godt bruge en creme fra minirisk. Minirisk serien indeholder normalt ikke parfumestoffer, farvestoffer og andre tilsætningsstoffer, der kan være allergifremkaldende og hormonforstyrrende og mange af produkterne er svanemærket og godkendt af Astma-Allergi forbundet. Men, typen af cremer og lotion er forskellig og i forhold til børns hudpleje er det vigtigt at kende forskel.
Af hudplejemidler skelner man imellem lotion, creme, fedtcreme og olie.
En lotion indeholder ofte mere vand end en creme. En lotion er derfor god at bruge, hvis huden kun er lidt tør. Områder af huden, der er direkte udsat for frost/kulde, bør ikke være smurt med lotion, pga det høje vandindhold - f.eks. barnets kinder i vintermånederne.
En creme indeholder ca 20-30 pct fedtstof. Fordampningen sker derfor ikke så hurtigt, og det stadig forholdsvis store vandindhold gør, at cremen fortsat er let at smøre ud.
En fedtcreme har et fedtindhold på ca 70 pct. Det høje indhold har betydning for hudens evne til at gendannes, hvilket er vigtigt, hvis huden er meget tør eller hvis barnet f.eks. har børneeksem.
En olie eller f.eks. vaseline har et indhold på 100 pct fedtstof og virker derfor ofte klistret og fedtet. Ved brug af disse produkter lægges en hinde på huden, som forhindrer fordampning. Det kan være en fordel at bruge dem til børn som er meget tørre i huden f.eks. om aftenen, så det virker i nattens løb.
Det anbefales at du ikke kun bruger en type, men prøver at variere lidt mellem forskellige produkter. Det anbefales også at bruge produkter der ikke indeholder parabener, parfume- eller farvestoffer.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Tvillinger og trillinger
Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.
Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...
Fedtcreme - fedtprocent
Der findes rigtig mange forskellige cremer på markedet, og til behandling af børneeksem er det en god idé at vælge fedtcreme. Jo højere fedtprocent cremen har, jo mere fedtet og klistret vil den ofte være - og dermed også for mange mere ubehagelig. Derfor er det en god idé at vælge så fed en creme som muligt, som samtidig virker behagelig - og til behandling af børneeksem i ansigtet er det ofte en god idé at vælge en creme med en fedtprocent omkring 30-40%. Det er ofte også en god idé at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.