Annonce

Annonce

Svar: Appetitten er gået på standby


27. oktober 2012

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og et er rigtig godt at din dreng er blevet tjekket ved lægen i går, så du forhåbentlig nu ved, om hans pludselige vægring mod mad skyldes sygdom, infektion eller andet ...

Det lyder som om at der sker rigtig meget motorisk med ham lige nu. Han er begyndt at rejse sig ved dig og bruger rigtig mange ressourcer rent fysisk - og det kan naturligvis godt gøre at hans har svært ved at holde fokus på at spise.

Jeg vil foreslå dig lidt forskellige ting du kan forsøge:

Det kan være en god idé at starte alle måltider med lidt i hånden, som han kan sidde og gumle på og du kan så lave grød og mos parat imens og supplere maden i hånden med lidt på en ske.

Det vil være en rigtig god idé at du hjælper ham med at holde fokus på skemaden, gerne ved at lade ham spejle sig i dig, når du åbner munden, så åbner hanogså munden. Han skal altså sidde i sin høje stol og med dig foran sig og du skal tale til ham om manden "mmm mam mam, smager godt" - åbne munden (spejle sig) ind med skeen og forfra. Det skal køre i en ret lind strøm, må ikke gå alt for langsomt, for så mister han fokus. Kommer far ind i køkkenet eller bliver han forstyrret af noget andet, så anerkend det, sæt ord på"hov der kommer far, hej far", og fang så hans opmærksomhed igen "hej skat, skal du have lidt at drikke", "er du klar igen" "hmmm, mam mam" og forfra.

Du må gerne variere mellem hjemmelavet og færdiglavet mad, så han får så mange forskellige smage, konsistenser osv. som muligt. Du kan f.eks. købe mos/middagsretter på glas eller frost, som han måske godt vil spise til frokost og så kan du give ham jeres mad om aftenen.

Han skal have mange små måltider dagen igennem, det sikrer ham energi nok og giver også samtidig den ro, at hvis han ikke spiser så meget til det ene måltid, så glider der nok lidt ned til næste måltid.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Starter med lidt frugt i hånden at gumle på selv, og du følger efter med ...


Annonce

... f.eks.lidt havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk frugt i hånden og suppleres med lidt frugt- og bærmos, vand af kop

Puttes til formiddagslur uden flaske (det giver bedre plads til frokosten)

Frokost 11.30-12: Starter med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk, - hjemmelavet eller købt. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur kl 13-13.30

Eftermiddag evt. lidt flerkornsgrød med frugtmos - men dette måltid springes evt over, hvis han sover sent, som han har gjort i den plan du har sendt


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften 17.30-18: Starter igen med lidt brødskorper, kogt stykke blomkål, broccoli eller lignende i hånden at gumle på og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk - udgangspunktet jeres mad og med den alder han har nu vil forskellige risretter med sovs ofte være et hit - f.eks. boller i karry :) Vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30

Sen aften 24: Flaske og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig

Det er vigtigt at du forsøger at finde balancen mellem at lade ham selv sidde med mad, gumle, opbløde maden med spyt, øve sig mundmotorisk og finde ud af at det at spise er okay, dejligt og hyggeligt - og samtidig hjælpe ham med at holde fokus, så han får lidt ekstra indenbords, uden at han føler sig presset og så pludselig nægter helt. Det kan være rigtig svært :)

Han skal naturligvis have sin mælk og lægen har sandsynligvis også sagt til dig at han som minimum skal have ½ liter mælk dagligt. Derudover skal hans væskebehov dækkes via vand af kop og hans behov for mad, - via skemaden ... Jg håber at ovenstående plan giver lidt idé om, hvordan dagen kan skrues sammen.

Hold fokus på at små hyppige måltider er bedre end få og store måltider. Det er altså helt okay, hvis han lige nu ikke spiser mere end ½ dl skemad af gangen, hvis han så derudover også gumler på lidt mad, bibeholder interessen for at spise og forbinder det at spise med noget rart.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce